Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 26. septembar 2014. 13:55

Predstavnici/e Odbora za rodnu ravnopravnost održali/e sastanak sa predstavnicama Švedskog instituta i Projekta SEDAM

Predśednica i zamjenik predśednice Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i Goran Tuponja, sa  članicama Odbora mr Brankom Tanasijević i doc.dr Brankom Bošnjak, održali su danas sastanak sa Idom Granqvist, predstavnicom Švedskog instituta i rukovoditeljkom Projekta SEDAM, koji se bavi pitanjem nasilja nad ženama u svijetu i Tihanom Ćulafić, glumicom i rukovoditeljkom ovog projekta u Crnoj Gori.

Razgovarano je o Projektu SEDAM i rodnoj ravnopravnosti u Crnoj Gori. Švedski institut planira da u toku 2015. godine, projekat realizuje u šest država svijeta, među kojima je i Crna Gora, a tokom razgovora data je puna podrška realizaciji ovog projekta.

SEDAM je dokumentarna drama zasnovana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena iz svih djelova svijeta. Dramu je na osnovu tih priča napisalo sedam nagrađivanih dramskih autorki . Režijski je osmišljena tako da glavne uloge preuzimaju osobe iz javnog života države u kojoj se izvodi, pa svako čitanje izvodi jedinstveni ansambl. Predstava je do sada izvedena u više od 20 zemalja, a u njoj je učestvovalo oko 500 javnih ličnosti. Projekat pored scenskog čitanja dramskog teksta obuhvata i propratne edukativne sadržaje koji u fokusu imaju borbu protiv nasilja nad ženama i borbu za promociju i zaštitu prava žena.