Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 17. oktobar 2014. 14:01

Održana druga zajednička śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Odbora za rodnu ravnopravnost

Na danas održanoj drugoj zajedničkoj śednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Odbora za rodnu ravnopravnost, promovisan je Tempus projekat “HEART”, koji je zasnovan na podršci razvoja i poboljšanja kurseva i programa na univerzitetima Zapadnog Balkana.

Tempus projekat „Heart“ je jedan od najznačajnijih projekata iz oblasti ljudskih prava u kojima je učešće uzela i Crna Gora. Zasnovan je na podršci razvoja i poboljšanju kurseva i programa na univerzitetima Zapadnog Balkana (Srbija, Albanija, BiH, Kosovo i Crna Gora) u saradnji sa četiri univerziteta iz EU (Njemačke, Irske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva).

Osnovni cilj projekta je poboljšanje nastavnih planova i programa na univerzitetima, podizanje nivoa svijesti i znanja kod predavača o savremenim tokovima pravaca zaštite ljudskih prava, ali i osposobljavanju zaposlenih i studenata za nove tehnike i metode učenja i usavršavanja.

Posebno učešće u ovom projektu imali su i studenti Univerziteta Donja Gorica, koji su svojim radom, trudom i idejama značajno uticali da pomenuti projekat ostvari svoj smisao.

Studenti/kinje su govorili na sljedeće teme: Upotreba riječi u muškom rodu kao generičnih pojmova; Nejednak tretman i nejednake šanse; Nejednaka naknada za isti posao; Zastupljenost žena u javnom i političkom životu; Zastupljenost žena u preduzetništvu.

Članovima odbora prikazan je film  koji su pripremili studenti/kinje na temu „Zabrana diskriminacije“

Śednici su prisustvovali/e: studenti/kinje Fakulteta pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica – Jelena Rašović, Alen Adrović, Marija Bošković, Ana Tanasijević, Jovana Prlja, asistent Andrej Bracanović i koordinator Projekta dr Bojan Božović.