Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 05. novembar 2014. 15:36

Održana konferencija „Informaciono društvo i rodna ravnopravnost“

U organizaciji Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije i Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, održana je Konferencija pod nazivom „Informaciono društvo i rodna ravnopravnost“, na kojoj su učestvovale predśednica Odbora Nada Drobnjak i članica Odbora dr Ljiljana Đurašković.

Konferencija je organizovana sa ciljem da se ukaže na značaj rodne ravnopravnosti za razvoj informacionog društva, odnosno o važnosti ravnomjernog učešća žena i muškaraca u implementaciji i korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT).

Prezentovan je podatak da u Crnoj Gori u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija radi 33% žena,da oko 35% žena nikada nijesu uključile računar,a da su u školskoj 2003/2014.godini, tri fakulteta koja se bave informacionim tehnologijama, sa tri univerziteta u Crnoj Gori, upisala 872 studenta, od kojih su 153 žene i 719 muškaraca. Konstatovano je da žene nijesu samo korisnice ICT-a, već da moraju raditi i na proizvodnji, inoviranju i donošenju odluka u društvu znanja, a da bi se to postiglo potrebno je integrisati rodnu analizu u sve strategije ICT-a.

Moderatorka na Konferenciji bila je predśednca Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak. Na Konferenciji su govorili – Radule Novović, generalni direktor Direktorata u Ministarstvu za informaciono društvo i tlekomunikacije, Milica Vukotić, dekanica na Fakultetu za informacione sisteme i tehnologije, Vanja Grgurović, načelnica Odsjeka za informacione tehnologije Uprave za inspekcijske poslove i Aleksandra Popovićvić iz kompanije E3 Consulting.