Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 05. decembar 2014. 13:53

Održana 39. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Odbor razmotrio Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu

Odbor za rodnu ravnopravnost, na danas održanoj 39. śednici, razmotrio je Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu, u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore-Program 3: Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima i Ministarstvo odbrane, kao dobar primjer kako se u kontinuitetu izdvajaju sredstva za realizaciju Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti.

Tokom rasprave, Odbor je konstatovao da Predlog zakona nije rodno izbalansiran i samim tim otežava način njegovog razmatranja, sa aspekta nadležnosti Odbora za rodnu ravnopravnost i da je neophodno da Vlada Crne Gore, učini napor kako bi se kroz zakon o završnom računu budžeta za 2014. godinu mogla pratiti primjena Zakona o rodnoj ravnopravnosti, prije svega čl. 3 i 14, ali i da budžet za 2016. godinu, bude rodno izbalansiran.

Odbor je,većinom glasova, podržao Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu.

Śednici Odbora prisustvovali su: mr Nikola Vukićević, generalni direktor Direktorata za budžet, Šućko Baković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Goran Kuševija, generalni direktor Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu, Biljana Pejović, načelnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost, Marijana Radunović, samostalna savjetnica u Kancelariji za borbu protiv trgovine ljudima i Radmila Đakonović, samostana savjetnica u Direktoratu za ljudske resurse Ministarstva odbrane.