Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 774
srijeda, 16. januar 2013. 12:10

Sastanak Drobnjak-Numanović

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak razgovarala je danas sa ministrom za  ljudska i manjinska prava, dr Suadom Numanovićem.

 Predśednica Odbora, upoznala je ministra sa dosadašnjim aktivnostima na polju ostvarivanja rodne ravnopravnosti i unaprjeđenja položaja žena u Crnoj Gori, koje je sprovodila kako Vlada tako i Skuština, kao i nevladine organizacije koje su dale značajan doprinos ovoj temi u crnogorskom društvu.

 Tokom razgovora, ministar Numanović, naglasio je značaj aktivnijeg i intenzivnijeg rada svih državnih organa u cilju postizanja ravnopravnosti žena i muškaraca u praksi kroz dosljedno sprovođenje zakonskih rješenja i puno poštovanje međunarodnih standarda.

 Takođe, istaknuta je potreba za snažnijim promovisanjem rodne ravnopravnosti u sistemu obrazovanja na svim nivoima počev od predškolskih ustanova, kao i za snažnijim djelovanjem u cilju postizanja balansirane raspodjele obaveza i odgovornosti između žena i muškaraca u privatnom i profesionalnom životu. Kao posebne teme od značaja istaknute su i osnaživanje većeg učešća žena u političkom i javnom životu, podsticanje ženskog preduzetništva i suzbijanje nasilja nad ženama.

U razgovoru je posebno istaknuta potreba za intenzivnijom saradnjom Odbora za rodnu ravnopravnost i Ministarstva za ljudska i manjinska prava na ovom polju. Sagovornici su se saglasili da bliska saradnja zakonodavne i izvršne vlasti ide u pravcu unaprijeđenja ženskih ljudskih prava i postizanja ravnopravnosti.

 Saradnja skupštinskog odbora i Odjeljenja za rodnu ravnopravnost prepoznata je i u dosadašnjim aktivnostima, naročito na izradi Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti za period 2013-2017 koji Vlada treba uskoro da usvoji.