Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 29. maj 2015. 14:33

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost učestvovala na Konferenciji '' Žene i nasljeđe – Ka osnivanju Muzeja žena Crne Gore''

Predśednica Odora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, učestvovala je  u radu Konferencije  ''Žene i nasljeđe – Ka osnivanju Muzeja žena Crne Gore'',koja je održana danas na Cetinju. Predśednica Odbora govorila je na temu ,,Politika rodne ravnopravnosti i uključivanje rodnog pristupa u upravljanje kulturnim nasljeđem u Crnoj Gori’’.

Ideja o organizovanju konferencije proistekla je iz inicijative za osnivanje Muzeja žena Crne Gore, koja je ustanovljena krajem 2013. Ciljevi organizovanja konferencije su: upoznavanje domaćih eksperata/kinja za kulturno i istorijsko nasljeđe sa ovom inicijativom, kao i sa iskustvima evropske rodne/ženske muzeologije, povećanje interesa domaćih eksperata/kinja za rodne pristupe kulturnom i istorijskom nasljeđu, kao i razmjena ideja o značaju istraživanja i prezentovanja ženskog kulturnog i istorijskog nasljeđa Crne Gore , kao i pitanjima koja se tiču osnivanja Muzeja žena Crne Gore.

Konferenciju je otvorila generalna sekretarka Nacionalne komisije za UNESCO Marija Ražnatović.

Konferenciju je organizovala NVO NOVA Centar za feminističku kulturu, pod pokroviteljstvom UNESCO Programa participacije, a u saradnji sa Nacionalnom komisijom za UNESCO i Ministarstvom kulture Crne Gore.