Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 09. februar 2016. 16:20

Predśednik Crne Gore primio danas predstavnike/ce Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore i Sigurne ženske kuće

Predśednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici predstavnike/ce Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore sa predśednicom tog odbora Nadom Drobnjak i Sigurne ženske kuće sa izvršnom direktorkom Ljiljanom Raičević.

Delegacija je obavijestila Predśednika o Međunarodnoj konferenciji “Opšte i specijalizovane usluge podrške za žene sa iskustvom nasilja - garancije dostupnosti i kvalitet usluga” koja je održana 25. novembra u Podgorici kao dio kampanje “16 dana borbe protiv nasilja nad ženama”. Konferencija je posvećena primjeni Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici u organizaciji Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore i nevladine organizacije Sigurna ženska kuća. Predstavnice Albanije, Austrije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske usvojile su Podgoričku deklaraciju kao važan dokument za osnaživanje politike rodne ravnopravnosti na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. Prema Predśedniku Crne Gore iskazano je očekivanje da inicijalno podrži Podgoričku deklaraciju na nekom od narednih regionalnih samita predśednika država, kao doprinos regionalnoj saradnji u sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Predśednik Filip Vujanović je saopštio podršku Podgoričkoj deklaraciji uz očekivanje da će ona dobiti i regionalnu podršku.