Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 03. mart 2016. 17:50

Delegacija Odbora za rodnu ravnopravnost učestvovala na međuparlamentarnom sastanku u Briselu povodom Međunarodnog dana žena

Tema: „Žene izbjeglice i azilantkinje u EU“

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i član/ica Odbora Nikola Gegaj i mr Branka Tanasijević, učestvovali su na međuparlamentarnom sastanku, održanom 3. marta u Briselu, u organizaciji Odbora za prava žena i jednakost polova (FEMM) Evropskog parlamenta, povodom Međunarodnog dana žena u 2016. godini.    

Sastanak je održan na temu „Žene izbjeglice i azilantkinje u EU“. Na otvaranju su govorili: Martin Schulz, predsjednik Evropskog parlamenta, Mary Robinson, bivša predsjednica Irske  i Nawal Soufi, aktivistkinja za ljudska prava.

U okviru panela, diskutovano je na teme „Nasilje nad ženama izbjeglicama i azilantkinjama“,  „Rod i zdravstvena zaštita: položaj izbjeglica i azilantkinja“ i „Integracija žena izbjeglica“.

Delegacija Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore učestvovala je u radu panela „Rod i zdravstvena zaštita: položaj izbjeglica i azilantkinja“.

Međuparlamentarni sastanak okupio je brojne visoke delegacije iz parlamenata zemalja članica EU, država kandidata, Norveške i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana žena, u Evropskom parlamentu, je 2. marta organizovana izložba fotografija na temu „Žene izbjeglice i azilantkinje u EU“, kojoj su prisustvovali i predstavnik/ce Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore.