Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 25. februar 2014. 15:05

Predśednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje sastao se sa šeficom Odjeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Crnoj Gori

Razmotrene mogućnosti saradnje u oblasti životne sredine

Predśednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje dr Predrag Sekulić sastao se danas sa šeficom Odjeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Crnoj Gori Liom Manjaguanjo.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti saradnje Odbora i Misije OEBS-a u Crnoj Gori u oblasti životne sredine.

Predśednik Sekulić upoznao je sagovornicu sa nadležnostima i aktivnostima Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje. Istakao je značaj procesa evropskih integracija u oblastima koje ovaj Odbor prati i iznio predloge za buduću saradnju. Posebno važnim ocijenio je značaj edukacije i jačanja svijesti građana o pitanjima životne sredine.

Manjaguanjo je predstavila aktivnosti podrške koje Misija OEBS-a pruža u ovoj oblasti. Podrška se odnosi na kreiranje i sprovođenje zakonodavnog okvira, pružanje ekspertske pomoći, uključivanje civilnog sektora u aktivnosti unaprjeđivanja stanja životne sredine, kao i učešće javnosti u proces donošenja odluka u životnoj sredini. Istakla je značaj postojanja Arhus centara i škole ekološkog aktivizma.

Dogovoreno je da se buduća saradnja Odbora i Misije OEBS-a bazira na razmjeni iskustava sa odborima drugih parlamenata, održavanju seminara i edukativnih radionica, u cilju jačanja kapaciteta Skupštine Crne Gore za bolje odgovore na izazove koje donosi proces evropskih integracija.