Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 13. septembar 2014. 14:26

Završena Interparlamentarna konferencija: „Izazovi održivog turizma: Promocija kulturnog nasljeđa i zaštita životne sredine“

Konferenciji koja je održana u Republici Hrvatskoj prisustvovao je dr Predrag Sekulić, predśednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

Završnom śednicom, kojom je predśedavao ministar turizma Republike Hrvatske Darko Lorencin, završena je Prva Interparlamentarna konferencija: „Izazovi održivog turizma: Promocija kulturnog nasljeđa i zaštita životne sredine“ koja je održana u Zagrebu i Malom Lošinju u periodu 10 - 13. septembar 2014. godine. Konferenciji je prisustvovao dr Predrag Sekulić, predśednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Interparlamentarna konferencija, prva ovog tipa, u organizaciji Hrvatskog sabora, okupilaje višeod 170 učesnikaiz 26 zemalja i međunarodnih organizacija.

Interparlamentarna konferencija: „Izazovi održivog turizma: Promocija kulturnog nasljeđa i zaštita životne sredine“, koja je otvorena u Zagrebu, nastavljena je u Malom Lošinju prezentacijama predstavnika državnih institucija i panel diskusijama. Tokom održanih panela na konferenciji su govorili Gari Kapeli, gradonačelnik Malog Lošinja, Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Đurđica Šimičić, direktorka TO Malog Lošinja, Jasen Mesić, poslanik Hrvatskog sabora i član Odbora za turizam, Dijana Katica, vanjska članica Odbora za turizama i Dora Smolčić Jurdana, vanjska članica odbora za turizam i dekanica Fakulteta za turistički menadžement u Opatiji.

Prezentacije su održali predstavnici Instituta „Plavi svijet“ koji se bave istraživanjem kitova i delfina i predstavnica ministarstva kulture koja je govorila o projektu iz oblasti kulture „Hrvatski Apoxiomen“.

Tokom Konferencije istaknut je značaj regionalne saradnje, kako za razvoj turizma, tako i za sam proces evropskih integracija. Ukazano je da je saradnju u oblasti razvoja turizma, zaštite životne sredine i očuvanja kulturne baštine potrebno unaprjeđivati što predstavlja odličan okvir, za sve buduće aktivnosti u ovim oblastima. Istaknuto je da je životna sredina pretpostavka razvoja turizma, da mora biti aktivna komponenta u razvoju turizma i prije svega služiti lokalnoj zajednici. Takođe, neophodno je istaći značaj i kulturne baštine u razvoju turizma i brendiranju destinacija, očuvanju kulturnog identita i gastronomiji. Za postizanje tih ciljeva, sve aktivnosti u turizmu moraju biti bazirane na principima održivog razvoja.

Zaključeno je da se u narednih 60 dana pripreme preporuke i zaključci sa ove Konferencije, koji će se uputiti svi državama članicama i Evropskom parlamentu. Takođe, odlučeno je da Konferencija bude tradicionalna i dogovoreno da domačin sljedeće Interparlamentarne konferencije bude Grčka.