Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 18. decembar 2014. 15:42

Održana 37. śednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

Odbor razmatrao Predlog rezolucije o životnoj sredini i aktuelno stanje životne sredine u Pljevljima

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, na današnjoj śednici, kao prvu tačku dnevnog reda, razmotrio je Predlog rezolucije o životnoj sredini koju je podnio poslanik prof. dr Branko Radulović. Nakon načelne saglasnosti o potrebi da Skupština usvoji rezoluciju u vrijeme kada Crna Gora priprema pregovaračku poziciju za otvaranje poglavlja 27 – Životna sredina, postignut je dogovor da se tekst Predloga rezolucije koriguje u dijelu koji se odnosi na konkretne predloge za subjekte zaštite životne sredine. Odbor je odlučio da se o Predlogu rezolucije izjasni na nekoj od narednih sjednica.

Razmatrajući aktuelno stanje životne sredine u Pljevljima istaknuto je da je problem zagađenja životne sredine dugogodišnji i da treba upotrijebiti mehanizme zaštite čije je postojanje propisano nizom  pravnih akata, kao što je proglašavanje stanja ugroženosti shodno Zakonu o životnoj sredini. Odbor je odlučio da Skupštini uputi predlog zaključaka kojima se pozivaju nadležni organi da preduzmu sve mjere za zaštitu životne sredine i njeno unaprjeđenje, u svim njenim segmentima (voda, vazduh, zemljište) u skladu sa zakonom.