Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 23. jul 2015. 15:49

Održana 48. śednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

Razmotreni amandmani na više predloga zakona i stanje u sektoru morskog ribarstva i marikulture

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje održao je danas 48. śednicu na kojoj je razmotrio amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o morskom dobru, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapaljivim tečnostima i gasovima i Predlog zakona o vinu.

Odbor je razmotrio pet amandmana na Predlog zakona o morskom dobru, koje je podnijela poslanica Marija Ćatović. Odbor se na današnjoj śednici nije izjasnio o podnijetim amandmanima, budući da je u najavi podnošenje većeg broja amandmana na isti predlog zakona.

Tri amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapaljivim tečnostima i gasovima koje su podnijeli poslanici Goran Tuponja i Srđan Perić nijesu dobili potrebnu većinu glasova na  Odboru.

Amandman na Predlog zakona o vinu, koji je podnio poslanik Veljko Vasiljević, nije dobio potrebnu većinu glasova na Odboru.

Odbor je, u prisustvu predstavnika udruženja ribara, razmotrio i stanje u sektoru morskog ribarstva i marikulturi. Predstavnici udruženja ribara upoznali su Odbor sa poteškoćama sa kojima se suočavaju duži niz godina. Problemi se tiču izdavanja ribarskih dozvola, odsustva kontrole,  visokog poreskog duga, visoke stopa doprinosa, biznis barijera prilikom regresiranja goriva, legalnog ali i ilegalnog uvoza velikih količina ribe. Ukazano je na nedovoljan iznos sredstava Agrobudžeta koja su opredijeljena za sektor ribarstva, nemogućnost ispunjenja uslova za dobijanje povoljnih kredita iz MIDAS ili IPARD projekata preko resornog ministarstva, nedostatak ribarskih luka, visok PDV, neopremljenost ili nepostojanje inspekcija.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopštili su da se sektoru morskog ribarstva pruža podrška,  s obzirom na značaj koji ono ima za ekonomski razvoj Crne Gore kao priobalne zemlje i dragocjene ali neiskorišćene resurse. Istaknuto je da sredstva opredijeljena Agrobudžetom za sektor ribarstva, u odnosu na 2014 godinu, bilježe porast od 20%, a da su razrađene mjere podrške za modernizaciju ribolovne flote za ulov demerzalnih resursa, poboljšanje konkurentnosti i efikasnosti sektora marikulture, stvaranje uslova za održavanje i čuvanje ribe i drugih morskih organizama i druge mjere.

 Odbor je konstatovao da zakonodavstvo Crne Gore ide u pravcu usaglašavanja sa Zajedničkom politikom ribarstva Evropske unije i odlučio da zaduži resorno ministarstvo da Odboru pripremi informaciju koja će sadržati odgovore na probleme koje su predstavnici ribara iznijeli na današnjoj śednici.