Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 10. oktobar 2013. 15:30

Održana 21. śednica Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore je danas održao 21. śednicu, posvećenu međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke.

Śednici su pored članova Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, po pozivu, prisustvovali - dr Mensud Grbović, pomoćnik ministra zdravlja, dr Nebojša Crnogorac, onkolog, direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju u Kliničkom Centru Crne Gore, Dijana Laković i Marina Peković, iz NVO Zdrava–Dona Montenegrina.

Predśednik Odbora, Zoran Jelić je rekao da je oktobar mjesec u kojem se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke. Istakao je da se bolest ne može spriječiti, ali da se može otkriti i na vrijeme izliječiti.

Članica Odbora, Zorica Kovačević, poslanica, obezbijedila je mamografski pregled žena ove i sljedeće sedmice u Domu zdravlja u Danilovgradu. Zainteresovanim ženama iz Parlamenta obezbijeđen je śutra pregled u Domu zdravlja u Danilovgradu.

Dr Nebojša Crnogorac je imao opsežno izlaganje koje je bitno za javno mjenje. Istakao je važnost što ranijeg otkrivanja bolesti i iznio  niz statističkih podataka, među kojima i taj, da je od septembra 2012. godine do avgusta 2013. godine, ukupno registrovanih 277 lica, od čega 275 žena i dva muškarca. Prosječna starost oboljelih je 58 godina. Naglasio je i da je cilj smanjiti smrtnost žena od raka dojke, jer ih manji broj umire, ako se u ranoj fazi otkrije bolest. U Crnoj Gori postoji 14 mamografskih jedinica.

Predśednik Odbora, Zoran Jelić, istakao je da je Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje otvoren za saradnju u realizaciji programa koji se preduzimaju na ovom planu i ponovo uputio apel svim ženama, da u Domu zdravlja u Danilovgradu u ovom mjesecu mogu obaviti mamografski pregled.