Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 19. novembar 2013. 14:33

Održana 23. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor razmotrio Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore je na danas održanoj śednici, razmotrio Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu. Uz saglasnost članova Odbora, dnevni red je proširen sa još jednom tačkom, predmetom koji je upućen Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje: Donošenje podzakonskog akta u cilju sprovođenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu alternativne medicine od starne Udruženja za unapređenje narodne medicine Crne Gore.     

Śednici su pored članova Odbora, u svojstvu predstavnika predlagača Predloga zakona  o izmjenama i dopuni Zakona o radu prisustvovali direktor Direktorata za rad, Slobodan Filipović i načelnica u Ministrarstvu rada i socijalnog staranja, Tijana Prelević.

Obrazloženje o Predlogu zakona dao je direktor Direktorata za rad, Slobodan Filipović, koji je rekao da je osnovni razlog za izmjenu i dopunu Zakona o radu bilo obraćanje Ministarstvu rada i socijalnog staranja, velikog broja građana, koji, iako ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na penziju u pogledu godina života i godina radnog staža, to pravo ne mogu da ostvare iz razloga što im poslodavac u vrijeme trajanja radnog odnosa kod njega nije vršio uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.U najvećem broju slučajeva se radi o poslodavcima koji su prestali da postoje usljed stečaja, a zaposleni nijesu mogli da namire svoja potraživanja po ovom osnovu iz stečajne mase.

U raspravi su učestvovali poslanici: Neven Gošović, Goran Tuponja, Zorica Kovačević, Halil Duković,  kao i predśednik Odbora Zoran Jelić.  

Odbor je većinom glasova podržao Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu i predlaže Skupštini Crne Gore da ga usvoji.

Predśednik Odbora, Zoran Jelić, rekao je da je Ministarstvo zdravlja bilo dužno da donese podzakonske akte u cilju sprovođenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu alternativne medicine. Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje će uputiti dopis Ministarstvu zdravlja u kojem će zatražiti donošenje Pravilnika o primjeni tradicionalnih i alternativnih metoda liječenja.