Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 25. mart 2014. 15:40

Održana 37. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore, na danas održanoj 37. śednici, razmotrio je četiri tačke dnevnog reda:


1. Predlog zakona o zaštiti i zdravlju na radu;
2. Predlog zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja koji je Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje razmotrio kao zainteresovani Odbor;
3. Informaciju sa parlamentarnog seminara na temu:,, Zaštita zdravlja i potrošača''; i
4. Inicijativu poslanika Gorana Tuponje za održavanje konsultativnog saslušanja na temu: ,,Učestali napadi na zdravstvene radnike Crnoj Gori“.

Na današnjoj śednici, u svojstvu predstavnika predlagača Predloga zakona o zaštiti i zdravlju na radu, prisustvovali su: Slobodan Filipović, direktor Direktorata u Ministarstvu rada i socijalnog staranja; Danijela Šuković, načelnica za zaštitu na radu u Ministrastvu rada i socijalnog staranja; i Zlatko Popović, inspektor rada za oblast zaštite na radu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja. U svojstvu predstavnika predlagača Predloga zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja prisustvovala je Gorica Savović, pomoćnica ministra zdravlja. Śednici su prisustvovali i Branislav Begović, pravni savjetnik, kao i Rumica Kostić, pravna savjetnica u Uniji poslodavaca. 

Odbor je prihvatio amandman poslanika Zorana Jelića kao i 13 ispravki pravno-tehničkog karaktera na Predlog zakona o zaštiti i zdravlju na radu. Potom je nakon uvodnog izlaganja predstavnika predlagača Predloga zakona o zaštiti i zdravlju na radu i sveobuhvatne rasprave, od strane svih članova Odbora, Predlog zakona o zaštiti i zdravlju na radu, većinom glasova, dobio podršku Odbora za zdravstvo rad i socijalno stranje i Odbor je predložio Skupštini Crne Gore da ga usvoji.
Za izvjestioca Odbora određen je poslanik Goran Tuponja.

Odbor je u svojstvu zainteresovanog Odbora, razmotrio Predlog zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja. Nakon uvodnog izlaganja predstavnika predlagača Predloga zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja i sveobuhvatne rasprave od strane svih članova Odbora, Odbor je većinom glasova odlučio da dostavi mišljenje Odboru za ljudska prava i slobode kao matičnom Odboru kojim predlaže da Odbor za ljudska prava i slobode podrži Predlog zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja i predloži Skupštini Crne Gore da ga usvoji.

Predstvnica predlčagača Predloga zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih oragana u svrhu liječenja, Gorica Savović, pomoćnica ministra zdravlja, kazala je da je donošenje ovog zakona nametnula potreba daljeg i potpunijeg usaglašavanja sa propisima Evropske unije koji uređuju ovu oblast. Jedan od razloga za donošenje ovog zakona je i propisivanje pretpostavljene saglasnosti za uzimanje organa od umrlog davaoca, uz saglasnost članova porodice, ukoliko to lice za života nije dalo izjavu kod izabranog doktora, kojim se izrečito protivi tom zahvatu. Na ovaj način se obezbjeđuje veći broj organa za presađivanje licima kojima je to jedini način liječenja. Istaknuto je i to - da je transplatacija pitanje budućnosti.

Članovi Odbora su se upoznali sa Informacijom sa parlamentartnog seminara na temu: ,,Zaštita zdravlja i potrošača'' i istu su jednoglasno prihvatili.

Odbor je podržao Inicijativu poslanika Gorana Tuponje za održavanje konsultativnog saslušanja, povodom učestalog napada na zdravstvene radnike u Crnoj Gori. Konsultativno saslušanje će se održati u toku sljedeće neđelje, a sekretar Odbora će kontaktirati lica koja će biti pozvana. Na konsultativno saslušanje biće pozvani: ministar zdravlja, dr Miodrag Radunović; ministar Unutrašnjih poslova, Raško Konjević; direktor Kliničkog centra dr Milan Mijović; predstavnik USSCG Vladimir Pavićević; dr Ljiljana Krivokapić, predstavnica SSCG; dr Vladimir Dobričanin, načelnik Urgentnog bloka; i dr Saša Stefanović, direktor zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Rad śednice Odbora pratili su predstavnici medija.