Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 26. mart 2014. 15:34

Održana 39. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor današnju śednicu posvetio aktuelnoj situaciji povodom štrajka invalida rada sa śevera Crne Gore


Na danas održanoj 39. śednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje prisusatvovali su: Jovo Pajović, direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje, boračku i invalidsku zaštitu u Ministrastvu rada i socijalnog staranja, Marija Jovović PR u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Dušan Perović direktor Fonda PIO Crne Gore, Milka Vraneš pomoćnica direktora Fonda PIO Crne Gore, Aleksandar Žurić, predśednik Opštine Bijelo Polje, kao i invalidi rada sa śevera Crne Gore: Lazar Knežević, Marko Hajduković, Hajran Murić i Muvreta Hamidović.
Na osnovu člana 55 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore, śednici je prisustvovao poslanik, Emilo Labudović.
Predstavnik invalida rada, Lazar Knežević istakao je da su se invalidi rada odlučili na protest, iz razloga što se od 2012. godine, od kada su uputili zahtjev Vladi Crne Gore, tačnije Ministarstvu rada i socijalnog staranja, njihovi problemi ne rješavaju iako su nadležni iz Ministarstvu rada i socijalnog staranja obećali da će se njihov položaj poboljšati. Knežević je naglasio, da invalidi rada od svojih zahtjeva neće odustati.
Nakon sveobuhvatnog razmatranja problema u kojima se nalaze invalida rada sa śevera Crne Gore, Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore, donio je sljedeće zaključke:

1. Zadužuju se Ministarstvo, rada i socijanog staranja i Fond PIO Crne Gore, da dostave podatke stručnoj službi Odbora za zdrvstvo rad i socijalno staranje, najkasnije do petka 28. marta 2014. godine, o broju invalida rada II i III kategorije; iznosu potrebnih sredstava za ostvarivanje penzijskih prava ovih invalida; kao i druge bitne podatke, koji mogu biti od značaja za sastanak u Bijelom Polju.

2. Ovaj sastanak će se održati tokom vikenda i na njemu će pored članova Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, prisustvovati i predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda PIO, predstavnici lokalne samouprave u Bijelom Polju, kao i predstavnici invalida rada u Bijelom Polju, u cilju rješavanja nastalih problema.

3. O rješenjima donijetim na sastanku u Bijelom Polju, Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore, obavijestiće Skupštinu Crne Gore.

4. Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore, apeluje na invalide rada koji štrajkuju na Ribarevinama kod Bijelog Polja, da obustave proteste, kako bi dali doprinos u rješavanju njihovih problema.

Rad śednice Odbora, pratili su predstavnici medija.