Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 31. mart 2014. 09:20

U Bijelom Polju održana 41. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Postignut dogovor između Ministarstva rada i socijalnog staranja i invalida rada

U vezi zaključaka sa śednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, koja je održana 26. marta 2014. godine Ministarstvo rada i socijalnog staranja je dostavilo podatke o invalidima rada II i III kategorije invalidnosti gdje je prema poslednjim podacima Fonda PIO ukupan broj invalida rada II i III kategorije invalidnosti 2985. Od tog broja korisnici privremene naknade koju isplaćuje Fond PIO su 1033 invalida, 540 su korisnici novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti koju isplaćuje Zavod za zapošljavanje dok su preostalih 1412 invalida zaposleni kod poslodavca.

Śednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje održanoj u Bijelom Polju prisustvovali su: mr Predrag Boškovic, ministar rada i socijalnog staranja, Marija Jovović PR u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Slobodan Filipović, generalni direktor u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Dušan Perović direktor Fonda PIO Crne Gore, Aleksandar Žurić, predśednik Opštine Bijelo Polje kao i Lazar Knežević, predstavnik invalida rada sa sjevera Crne Gore sa grupom invalida rada sa sjevera.
Śednici je prema članu 65 Poslovnika Skupštine Crne Gore prisustvovao poslanik dr Radosav Nišavić.

Invalidi rada su postigli dogovor sa resornim ministrom i Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje o prekidu protesta i rješavanju zahtjeva u okviru postojećeg sistemskog zakona.

Invalidi rada su prihvatili raniji predlog ministra Boškovića, tako da jedan broj invalida će već narednih dana moći da podnosi zahtjeve radi regulisanja penzija, dok će drugi dio invalida to pravo steći nakon utvrđivanja stepena invaliditeta pred invalidskom Komisijom. Ujedno, to je jedan od zaključaka sa sjednice Odbora. Ukoliko to ne bude moguće i ako invalidi rada ne budu zadovoljni, uključiće se Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje, tačnije članovi Odbora koji će predložiti izmjene i dopune Zakona.

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje će kao i do sada aktivno učestvovati u razgovorima invalida rada i predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja. Sljedeća śednica Odbora, na kojoj će se razmatrati urađeno zakazana je za 2. jun 2014. godine.