Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 06. jun 2014. 14:52

Održana 45. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Dnevni red śednice sadržao je jednu tačku - Razmatranje realizacije zaključaka donesenih na śednici Odbora povodom štrajka invalida rada sa śevera, koja je održana u Bijelom Polju.

Śenici su pored članova Odbora prisustvovali: mr Predrag Bošković, ministar rada i socijalnog staranja, Bojana Martinović, šef Kabineta ministra rada i socijalnog staranja, Jovo Pajović, direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Dušan Perović, direktor Fonda PIO i Lazar Knežević, predstavnik invalida rada sa śevera.

Na osnovu člana 55 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore śednici Odbora je prisustvovao poslanik Emilo Labudović.

Na śednici je konstatovano da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja shodno dopisu koji je uputila stručna služba Odbora, dostavilo traženu Informaciju o realizaciji zaključka koji je donešen  na śednici Odbora, koja je održana 30. marta 2014. godine u Bijelom Polju. 

Dostavljena Informacija sadrži podatak da su 23 invalida II i III kategorije invalidnosti iz Opštine Bijelo Polje, Mojkovac i Rožaje podnijela zahtjev, odnosno predlog za ostvarivanje prava na invalidsku penziju kod područnog odjeljenja Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore na čijem području su bili poslednji put osigurani. Riječ je o 23 invalida rada čiji bi iznos invalidske penzije, u slučaju utvrđivanja potpunog gubitka radne sposobnosti, bio veći od 158,73 eura, odnosno od najnižeg iznosa privremene naknade koja se isplaćuje invalidima od strane Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Dostavljena Informacija Ministarstva rada i socijalnog staranja, takođe sadrži podatak da su u proteklih mjesec dana sedam invalida rada, koji su korisnici privremene naknade kod Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja ostvarili pravo na starosnu penziju, dok je jedan invalid rada ostvario pravo na invalidsku penziju.

Traženu Informaciju dostavio je  i Fond Penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. Informacija  sadrži podatak da je 23 invalida II i III kategorije invalidnosti iz Opštine Bijelo Polje, Mojkovac i Rožaje podnijelo zahtjev za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, kod područnih jedinica Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja na čijem području su poslednji put bili osigurani.

Fond Penzijskog i invalidskog osiguranja, takođe je dostavio podatak da je za mart mjesec 2014. godine Fond PIO isplatio privremene naknade za 1026 korisnika, odnosno sedam manje u odnosu na februar mjesec iste godine.  U periodu od 21.02. 2014. do 01. 04.2014. godine šest korisnika privremene naknade ostvarilo je pravo na starosnu penziju, dok je jedan korisnik ostvario pravo na invalidsku penziju.

Predstavnik invalida rada sa śevera Crne Gore Lazar Knežević, izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Fondom Penzijskog i invalidskog osiguranja kada je riječ o realizaciji dogovora i zaključaka donesenih na śednici Odbora  koja je održana u Bijelom Polju povodom štrajka invalida rada sa śevera Crne Gore.