Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 12. jun 2014. 14:10

Održana 46. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Razmotrena dva zahtjeva

Za današnju 46. śednicu Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, bile su predviđene tri tačke dnevnog reda: Predlog Zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je Skupštini Crne Gore podnio poslanik Srđan Perić; Razmatranje zahtjeva NVO koji se odnosi na Zakon o zdravstvenoj zaštiti i razmatranje zahtjeva Raša Čivovića iz Nikšića.

Razmatranje prve tačke dnevnog reda zbog opravdanog odsustva predlagača Predloga zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, poslanika Srđana Perića, odgođeno je za narednu śednicu.  

U okviru druge tačke dnevnog reda predśednik Odbora Zoran Jelić, upoznao je  članove Odbora sa zahtjevom Nevladinih organizacija koji se odnosi na donošenje Pravilnika o sprovođenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu alternativne prakse. Članovi Odbora su obaviješteni da je Pravilnik izradilo Ministarstvo zdravlja i da je isti dostavilo na mišljenje Sekretarijatu za zakonodavstvo. Sekretarijat za zakonodavstvo je uz sugestije i mišljenja dostavio Pravilnik na doradu Ministarstvu zdravlja, tako da se očekuje donošenje ovog pravnog akta. Na śednici je istaknuto da donošenje Pravilnika očekuju desetine nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom kao i asocijacije alternativne prakse iz Kine i Indije. 

Pravilnik o sprovođenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu alternativne prakse biće objavljen u Službenom listu Crne Gore.

Nakon detaljnog razmatranja zahtjeva Raša Čivovića, invalida III kategorije iz Nikšića,  članovi Odbora su donijeli zaključak da Odbor uputi dopis Privrednom sudu, Ministarsrtvu ekonomije, Ministarstvu rada i socijalnog staranja o osnovanosti navoda istaknutih u podnesku Raša Čivovića. Isti dopis će biti upućen i Samostalnom sindikatu Rudnika boksita AD Nikšić i Sindikalnoj organizaciji Rudnika boksita AD Nikšić. Na osnovu dobijenih informacija Odbor će dalje postupati.

Takođe, nakon dobijenih informacija od strane nadležnih organa, invalida III kategorije iz Nikšića Raša Čivovića primiće predśednik Odbora Zoran Jelić i član Odbora Janko Vučinić.

Na śednici su jednoglsno usvojeni zapisnici sa 32. i 33. śednice Odbora.