Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 19. jun 2014. 16:11

Održana 47. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor razmotrio pet tačaka dnevnog reda


Dnevni red danas održane 47. śenice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje sadržao je sljedeće tačke:

1.Predlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je Skupštini Crne Gore podnio poslanik Srđan Perić;
2.Predlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su Skupštini Crne Gore podnijeli poslanici Neven Gošović, Snežana Jonica i Aleksandar Damjanović;
3.Razmatranje dopisa Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja u vezi naplate i kontrole poreza i doprinosa i drugih dažbina koje uvodi država Crna Gora;
4.Razmatranje Informacije o efektima i rezultatima rada Uprave za inspekcijske poslove na suzbijanju sive ekonomije na tržištu rada u 2013. i 2014. godini (januar i februar);
5.Razmatranje amandmana( 3) koje je podnio poslanik Janko Vučinić i (2) amandmana koje su podnijeli poslanici Neven Gošović i Velizar Kaluđerović.

Pored članova Odbora śednici su prisustvovali: poslanik Srđan Perić, u svojstvu predlagača Predloga zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Rada Marković, predstavnik Uprave za inspekcijske poslove, Slobodan Filipović, direktor Direktorata za rad u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Tijana Prelević, načelnica za radne odnose u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Dušan Perović, direktor Fonda PIO i Jovo Pajović, direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.
U okviru prve tačke dnevnog reda članovi Odbora su razmotrili Predlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je Skupštini Crne Gore podnio poslanik Srđan Perić.
Nakon uvodnog izlaganja predlagača Predloga Zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, poslanika Srđana Perića i rasprave koja je vođena Odbor je većinom glasova podržao Predlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i predložio Skupštini Crne Gore da ga usvoji.

U okviru druge tačke dnevnog reda, na śednici je razmotren Predlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su Skupštini Crne Gore podnijeli poslanici Neven Gošović, Snežana Jonica i Aleksandar Damjanović.

Nakon uvodnog izlaganja predstavnika predlagača Predloga zakona, poslanika Nevena Gošovića i rasprave koja je vođena, Predlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju nije dobio potrebnu većinu glasova prisutnih poslanika pa je Odbor predložio Skupštini Crne Gore da ga ne usvoji.

Nakon razmatranja Informacije koju je dostavio Fond PIO, članovi Odbora su konstatovali da je dostavljena Informacija precizna te da sadrži tražene podatke i ista će biti proslijeđena Partiji udruženih penzionera i invalida Crne Gore.

Na śednici je takođe razmotrena Informacije o efektima i rezultatima rada Uprave za inspekcijske poslove na suzbijanju sive ekonomije na tržištu rada u 2013. i 2014. godini (januar i februar). Konstatovano je da i ova Informacija sadrži tražene podatke. Odbor će takođe ovu Informaciju proslujediti Partiji udruženih penzionera i invalida Crne Gore.

U okviru pete tačke dnevnog reda članovi Odbora su razmotrili ( 3) amandmana koja je podnio poslanik Janko Vučinić i (2) amandmana koje su podnijeli poslanici Neven Gošović i Velizar Kaluđerović.
Poslanik Janko Vučinić podnio je amandmane (3) na Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu.

Obrazloženje o amandmanima dao je poslanik Janko Vučinić u svojstvu predlgača.

Predstavnik Vlade se izjasnio da ne prihvata predložene amandmane.

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore, takođe nije prihvatio predložene amandmane i predložio Skupštini Crne Gore da ih odbije.

Poslanici Neven Gošović i Velizar Kaluđerović podnijeli su (2) amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu.

Obrazloženje o amandmanima dao je posalnik Neven Gošović u svojstvu predlgača.

Predstavnik Vlade se izjasnio da ne prihvata predložene amandmane.

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore takođe nije prihvatio predložene amandmane i predložio Skupštini Crne Gore da ih odbije.

Na śednici su jednoglasno usvojeni zapisnici sa 29. 30. 34. i 35. śednice Odbora.