Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 24. jun 2014. 14:15

Održana 49. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Razmatran Izvještaj o stanju prava djece u Crnoj Gori

Pored članova Odbora, šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamina Perksa i direktorke Zavoda za statistiku Crne Gore Gordane Radojević,  śednici su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora koje se bave pravima djece u Crnoj Gori.  

Govoreći o Izvještaju  o stanju prava djece u Crnoj Gori, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks i direktorka Zavoda za statistiku Crne Gore Gordana Radojević, istakli su, pored ostalog, da je Izvještaj o stanju prava djece, urađen po evropskim standardima. Rezultati pokazuju da je Crna Gora postigla izuzeten napredak u ovoj oblasti i da se iz godine u godinu povećava kvalitet života djece, kao i da  treba nastaviti rad u tom  pravcu.

Šef predstavništva UNICEF-a Benđžamin Perks, istakao je da je od izuzetne važnosti preduzimanje određenih aktivnosti u cilju povećanja  broja djece kaja bi pohađala  program obrazovanja u ranom djetinjstvu, posebno u śevernoj regiji Crne Gore.

U raspravi su učestvovali svi prisutni članovi Odbora. Ocijenili su da je Zavod za statistiku uradio značajan istraživački projekat kojeg je finansirao UNICEF. Takođe, učestvovali su i predstavnici nevladinog sektora. Na brojana pitanja članova Odbora i predstavnika civilnog sektora odgovore su dali Perks i Radojević.

Odbor će u saradnji sa UNICEF-om i Zavodom za statistiku u narednom periodu organizovati tematske śednice, u cilju unapređenja stanja u oblastima gdje prikazani podaci nijesu na zadovoljavajućem nivou.