Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 16. jul 2014. 12:21

Održana 51. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je na danas održanoj śednici razmotrio tri tačke dnevnog reda:

1. Upoznavanje članova Odbora sa dopisima NVO „Udruženje za zaštitu prava vojnih invalida“ broj 30 i 31 od 13.06.2014. i 08.07.2014. godine;

2. Upoznavanje članova Odbora sa dokumentima koja je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila na Aprilskom zasijedanju 2014. godine a koja je Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje proslijedio šef delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE dr Predrag Sekulić i

3. Amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu koji su podnijeli poslanici Almer Kalač i Suljo Mustafić.

Članovi Odbora su se u okviru prve tačke upoznali sa dopisima NVO „Udruženje za zaštitu prava vojnih invalida“ koji su podnijeli zahtjev da najteži invalidi od I do IV grupe sa 60 -100 odsto invaliditeta ostvaruju pravo na penziju pod posebnim uslovima. U dopisu su istakli da, usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Zakona o PIO-u stotinjak najtežih vojnih invalida bi ostvarilo pravo na takvu penziju gdje bi prosjek penzija bio na nivou prosječne penzije u Crnoj Gori. Odbor je odlučio da se dopisi proslijede Ministarstvu rada i socijalnog staranja kako bi dali odgovor licima koja su se obratila Odboru.

Dokumenta koja je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila na Aprilskom zasijedanju 2014. godine obuhvataju tri rezolucije: Rezolucija 1993 (2014) „Pristojan rad za sve“; Rezolucija 1994 (2014) „Izbjeglice i njihovo pravo na rad“ i Rezolucija 1995 (2014) „Kraj siromaštva djece u Evropi“. Kada Odbor dobije prevod rezolucija iste će se razmotriti na śednici Odbora.

Amandman koji su podnijeli poslanici Almer Kalač i Suljo Mustafić na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu predstavnik predlagača Predloga zakona nije prihvatio. Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore takođe nije prihvatio amandman poslanika Almera Kalača i Sulja Mustafića.

Śednici Odbora su pored članova Odbora prisustvovali predstavnik predlagača Predloga zakona Slobodan Filipović, generalni direktor u Ministarstvu rada i socijalnog staranja i predstavnik podnosioca amandmana, poslanik Almer Kalač.