Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 18. jul 2014. 14:36

Održana 52. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Na śednici je analizirana potošnja ljekova u Crnoj Gori

Pored članova Odbora, na danas održanoj 52. śednici su prisustvovali ministar zdravlja dr Miodrag Radunović, šef Kabineta ministra zdravlja Dražen Ljumović, potparol u Ministrstvu zdravlja Tijana Boljević, direktor Fonda zdravstva Kenan Hrapović, pomoćnica direktor Fonda zdravstva Ružica Milutinović-Đurišić, direktor apotekarskih ustanova ,,Montefarm'' dr Budo Stanišić, direktor Domova zdravlja Podgrica dr Nebojša Kavarić i direktor Agencije za ljekove dr Milorad Drljević.

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović, istakao je da je u Crnoj Gori prisutna praksa neracionalnog propisivanja ljekova odnosno izdavanje ljekova suprotno njihovom utvrđenom režimu izdavanja. U 2011. godini Crna Gora je imala najveću potrošnju ljekova u regionu, a u 2012. i 2013. godini, zahvaljujući mjerama, kao najvažnijoj pristupanju strogoj kontroli izdavanja ljekova na recept, potrošnja ljekova u Crnoj Gori je znatno smanjena. Ministar zdravlja naglasio je, da veliki broj građana koristi ljekove mimo onoga kako je ljekar propisao, ne pridržavajući se načina uzimanja - niti propisane doze.

Nakon sveobuhvatne rasprave  koja je na śednici vođena, članovi Odbora su se složili da stručna služba Odbora zatraži od Ministrstva zdravlja zaključke koji će biti proslijeđeni članovima Odbora i koji će se razmatrati na nekoj od narednih śednica.

Takođe, data je podrška informacionom sistemu koji je uveden u sistemu zdravstva, koji doprinosi smanjenju neracionalne potrošnje ljekova jer kako je, kao bitno istaknuto, svaki propisani lijek na receptu je novac građana i neko mora da snosi odgovornost za izdavanje ljekova suprotno utvrđenom režimu izdavanja.