Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 24. jul 2014. 14:52

Održan sastanak predśednika Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje sa predstavnicima NVO "Udruženje za zaštitu prava vojnih invalida"

Sastanak je održan povodom zahtjeva koji je ova nevladina organizacija uputila Odboru

Predśednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Zoran Jelić, održao je sastanak sa predstavnicima NVO „Udruženje za zaštitu prava vojnih invalida Crne Gore'', povodom zahtjeva koji je ova nevladina organizacija uputila Odboru.

Predstavnici NVO „Udruženje za zaštitu prava vojnih invalida Crne Gore“, Zoran Kićović i Dragan Milić, istakli su, da su vojni invalidi stekli invaliditet između dvadesete i tridesete godine života, usled čega je došlo do smanjenja njihovih radnih sposobnosti. Oni smatraju da država ima obavezu prema ovoj kategoriji stanovništva, izražavajući uvjerenje da će se naći razumijevanja i dovoljno senzibiliteta za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, na koji način bi se omogućilo penzionisanje najtežih vojnih invalida pod posebnim uslovima. Takođe, mišljenja su da će se na taj način, donekle olakšati ostatak života ovoj osjetljivoj populaciji.
Predstavnici NVO „Udruženje za zaštitu prava vojnih invalida Crne Gore“ su naveli, da najtežih vojnih invalida od I do VI grupe ukupno ima 768, a od tog broja:
- I grupu sa 100 odsto invaliditeta čini 19 lica,
- II grupu sa 100 odsto invaliditeta čini 25 lica,
- III grupu sa 90 odsto invaliditeta čini 39 lica,
- IV grupu sa 80 odsto invaliditeta čini 96 lica,
- V grupu sa 70 odsto invaliditeta čini 129 lica i
- VI grupu sa 60 odsto invaliditeta čini 460 lica.
Predśednik Odbora Zoran Jelić, naglasio je da zahtjevu ove nevladine organizacije treba pristupiti sistematski. On im je predlažio i održavanje sastanka sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva finansija, kao i Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja. Ukoliko ne dođe do postizanja dogovora, Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje održaće śednicu na kojoj će biti pozvani predstavnici nadležnih organa koji mogu biti od pomoći u rješavanju njihovog zahtjeva.
Sagovornici su istakli zadovoljstvo današnjim sastankom uz nadu da će se na kvalitetan nači riiješiti zahtjev koji je NVO „Udruženje za zaštitu prava vojnih invalida Crne Gore“ uputila Odboru.