Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 18. septembar 2014. 13:43

Održana 55. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore održao je śednicu koju je posvetio bolesti virusa ebole.

Śednici su prisustvovali: dr Mira Jovanovski Dašić, pomoćnica ministra zdravlja; dr Sanja Medenica, direktorica centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz Instituta za javno zdravlje; dr Božidarka Rakočević, načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, iz Instituta za javno zdravlje; dr Dragica Terzić, direktorka Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore; dr Brankica Dupanović sa Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore; dr Nebojša Kavarić, direktor JZU Dom zdravlja Podgorica; dr Saša Stefanović, direktor Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć i dr Višnja Orban, glavna zdravstveno sanitarna inspektorka Crne Gore.

Rasprava je obuhvatala pitanja koja su se, između ostalog odnosila na pitanja o uzroku nastanka ove bolesti, simptomima, kliničkoj slici, dijagnozi, posljedicama, liječenju, prenošenju i postojanju opasnosti od epidemije. Istaknuto je da u Crnoj Gori ne postoji opasnost od bolesti ebole i da su preuzete sve zdravstveno sanitarne mjere kako bi se spriječila mogućnost ulaska zaražene osobe u našu državu.

Na śednici je dogovoreno je da se zakaže hitna śednica za 19. septembar (petak) 2014. godine koja će biti posvećena aktuelnoj situaciji u kojoj se nalaze radnici „Montevar-Metalac“ iz Nikšića. Takođe, na śednici je dogovoreno da se, pored predstavnika radnika Metalca pozovu i ministar ekonomije Vladimir Kavarić, ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kao i ministar zdravlja dr Miodrag Radunović.