Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 19. septembar 2014. 13:53

Održana 57. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Na śednici razmotrena aktuelna situacija u ,,Montavaru-Metalac'' iz Nikšića

Pored članova Odbora, sjednici su prisustvovali predstavnici radnika  Montavara-Metalac iz Nikšića Radisav Jauković, Mitar Čurović i Dragan Koprivica, generalni direktor u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Slobodan Filipović kao i pomoćnica ministra zdravlja dr. Mira Jovanovski Dašić.

Predstavnici radnika su opisali sudbinu ove firme, od njenog osnivanja do danas. Indikativan je podatak da je ova firma prije tri godine uspješno poslovala, te da je 2011.godine dobila priznanje kao najuspješnija firma u Crnoj Gori sa prometom od 8.000.000 eura. Neshvatljivo je da je nakon četiri mjeseca firma uništena od strane vlasnika. Naveli su da se ne zna šta je sa 1.500.000 eura dobijenih od Vlade, te da je to posao za Tužilaštvo.

Radnici Montavara-Metalac iz Nikšića istakli su da se nalaze na ivici biološkog opstanka, da žele da rade a ne da im se pružaju novčane pomoći, te izrazili nadu da će se ovaj skupštinski Odbor istinski založiti za rješavanje ove situacije. Naveli su da pregovori Sindikata nikšićkog Metalca i Vlade nijesu uspjeli i iz tog raloga radnici su nastavili protest ispred zgrade Vlade.

Nakon sveobuhvatne rasprave, članovi Odbora su bili jedinstveni u ocjeni da se radnicima mora pomoći, podržani su njihovi napori da im se obezbijedi posao i pravo na rad.

Predlozi zaključaka koje će Odbor usvojiti na narednoj śednici:

1.    Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje zahtijeva od Ministarstva ekonomije da se održi hitan sastanak sa sadašnjim vlasnicima Metalca na kojem će pozvati predstavnika Investiciono razvojnog Fonda, gradonačelnika Nikšića Veselina Grbovića, predstavnika Erste banke kao i predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja, radi iznalaženja rješenja.

2.    Zadužuje se Ministarstvo rada i socijalnog staranja da sagleda mogućnost davanja jednokratne novčane pomoći radnicima Metalca u okviru sredstava predviđenih Budžetom Crne Gore za 2014. godinu. 

3.    Nakon prikupljenih informacija o broju radnika koji su stekli uslove za odlazak u prijevremenu penziju, te podataka dobijenih od Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda PIO i Fonda rada  koji se odnose na visinu potrebnih novčanih sredstava djelovaće se amandmanski na dopune Zakona o PIO.

4.    Zatražiti podatak o broju radnika iz „Montavara-Metalac“ iz Nikšića, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, radnika  kao i godine radnog staža za svakog radnika pojednično.

5.    Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje zahtijeva od Ministarstva zdravlja da se radnicima Metalca iz Nikšića koji se nalaze ispred Vlade Crne Gore, kao i njihovim porodicama  omogući ostvarivanje zdravstvene zaštite.

6.    Odbor zahtijeva od Vrhovnog državnog tužilaštva da preduzme mjere iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdila odgovornost za nastalu situaciju u „Montavaru-Metalac“ iz Nikšića, i o tome povratno informišu Odbor.