Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 23. septembar 2014. 15:26

Održana 56. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Na danas održanoj 56. śednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, analizirana su dosadašnja iskustva u radu Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica.

Pored članova Odbora, śednici su prisustvovali: rukovodilac Kancelarije za droge u Ministarstvu zdravlja dr. Jasna Sekulić, savjetnica u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Irma Kalač, sekretarka Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Snežana Mijušković, savjetnica u Sekretarijatu za socijalno staranje Glavnog grada Marina Vujović,  predstavnica Kancelarije za borbu protiv narkomanije Slavica Raičević, Direktor JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica, Aleksandar Radinović i dr. Ljubinko Kaluđerović.  

Direktor Javne Ustanove Aleksandar Radinović, upoznao je prisutne da je Ustanova stacioniranog tipa, obezbjeđuje psihosocijalnu podršku korisnicima a u cilju smanjenja psiho-fizičkih posljedica usljed dugotrajne upotrebe psihoaktivnih supstanci. Od 2008. Godine, kada je osnovana, primila je 240 zavisnika a na tretmanu se trenutno nalazi njih 25. Nakon završetka cjelokupnog, jednogodišnjeg tretmana Ustanova ne prekida kontakt sa klijentima, već ostaje sigurno okruženje u kojem oni uvijek mogu pronaći razumijevanje i koristan savjet za održavanje kvalitetne apstinencije.

Nakon sveobuhvatne raprave konstatovano je da državu treba uključiti u rad ove ustanove, a ne samo da ona bude u nadležnosti  Glavnog  grada.

Članovi Odbora obećali su punu podršku u daljem radu ove ustanove, te predložili da rukovodstvo Ustanove stručnoj službi Odbora, uputi konkretne predloge kako bi Odbor u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeo aktivnosti u cilju postizanja još kvalitetnijeg rada Ustanove za smješataj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica.