Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 29. septembar 2014. 15:40

Održana 58. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor podržao Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje, na današnjoj 58. śednici, razmotrio je Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti. Pored članova Odbora śednici je u svojstvu predlagača Predloga zakona o zdravstvenoj zaštiti prisustvovao ministar zdravlja dr. Miodrag Radunović, pomoćnica ministra zdravlja Gorica Savović, kao i šef Kabineta ministra zdravlja Dražen Ljumović.

Na śednici je konstatovano da ovaj predlog zakona predstavlja značajan korak u odnosu na predhodna rješenja, a značajno je i to da obim zaštite i nivoi zdravstvene zaštite nijesu smanjeni već znatno unaprijeđeni. Preovladalo je uvjerenje da treba slati mlade ljekare na specijalizaciju, pogotovo one sa visokim prosjekom ocjena, da je  neprihvatljivo da specijalista ljekar treba da bude u pedesetoj godini, a istaknuto je i to - da je potrebno sistemski predložiti ljekarske preglede i zdravstvenu zaštitu vrhunskih sportista. Na ovoj śednici, pažnja je posvećena i metodama tradicionalne medicine, pogotovo kineske i indijske. Sugerisana je i potreba za obezbjeđivanjem zdravstvene zaštite nestalih lica, a njih je oko 40. Takođe, istaknuto je, da je posebnu pažnju potrebno usmjeriti ka edukaciji i usavršavanju ljekara i to kontinuirano, što će biti najbolja garancija kvalitetnog liječenja stanovništva.

Čula su se i oprečna mišljenja oko vremena sahrane umrlog, pri čemu je naglašeno da treba voditi računa i o vjerskim opredeljenjima.

Kako se predlagač nije mogao izjasniti o amandmanu poslanika Emila Labudovića, odlučeno je da se o njemu raspravlja, kada se dobije mišljenje Vlade.

Nakon sveobuhvatne rasprave koja je vođena, Odbor je većinom glasova podržao Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti i predlaže Skupštini Crne Gore da ga usvoji.

Za isvjestioca Odbora određen je poslanik dr. Halil Duković, član Odbora.

Na śednici su jednoglasno usvojeni zapisnici sa 36. 37. i 40. śednice Odbora.