Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 01. decembar 2014. 17:15

Održana 66. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Današnju śednicu Odbor posvetio obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv   HIV/AIDS-a u Crnoj Gori

Śednici su pored članova Odbora prisustvovali dr Mira Jovanovski Dašić, pomoćnica ministra zdravlja i dr Aleksandra Marijanović, specijalista socijalne medicine iz savjetovališta za HIV/AIDS u Institutu za javno zdravlje.

Na śednici je istaknuto da je virus HIV-a teško kontrolisati iako se ne smatra bolešću već hroničnim stanjem. Naglašeno je da je virus podložan promjenama ali da je veoma značajno da postoje ljekovi koji ga mogu držati pod kontrolom. Kada je riječ o starosnoj dobi zaraženost je najzastupljenija kod osoba starih od 25 do 45 godina života. Značajan je podatak da je u 2014. godini broj zaraženih osoba povećan za osam. Dobra okolnost je da se virus ne prenosi socijalnim kontaktom.

Nakon sveobuhvatne rasprave koja je o ovoj temi vođena sa śednice je poručeno da testiranje treba uraditi kada ne postoje siptomi virusa.   

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno stranje 8. decembra 2014.godine održaće kontrolno saslušanje povodom aktuelne situacije u bjelopoljskom porodilištu.