Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 12. decembar 2014. 17:30

Održana 68. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Održano kontrolno saslušanje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je održao kontrolno saslušanje dr Mensuda Grbovića, generalnog direktora Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, dr Bobana Mugoše, direktora Instituta za javno zdravlje i dr Tomislava Jeremića, direktora u ostavci Opšte bolnice u Bijelom Polju, na temu “Aktuelna situacija u Opštoj bolnici u Bijelom Polju”. Dr Miodrag Radunović podnio je ostavku 18. novembra 2014. godine a Skupština Crne Gore ga je na śednici 25. novembra 2014. godine razriješila dužnosti ministra, te shodno tome prema Poslovniku Skupštine Crne Gore nije bio u obavezi da se odazove pozivu za kontrolno saslušanje. Neposredno pred śednicu Odboru je dostavljen dopis dr Radunovića u kome se navodi da je svoj odnos prema aktuelnoj situaciji u Opštoj bolnici u Bijelom Polju i ćutanju menadžmenta zdravstvenih ustanova iskazao ostavkom na mjesto ministra zdravlja. U prilogu je dostavio saopštenje dato medijima o hronologiji događaja u Opštoj bolnici Bijelo Polje i sprovedenim aktivnostima koje je iniciralo Ministarstvo zdravlja objavljenog 17.novembra 2014. godine dok je bio na čelu te institucije.

Śednici su prisustvovali i dr Zvonko Puletić, bivši načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja u Opštoj bolnici u Bijelom Polju; dr Haka Tahirović, bivša šefica Odjeljenja za neonatologiju u Opštoj bolnici u Bijelom Polju; dr Danojla Dakić, direktorka Instituta za bolesti djece KCCG u Podgorici, Višnja Orban, glavna zdravstveno sanitarna inspektorka Crne Gore kao i Slaviša Knežević, otac bebe koja je preminula u Institutu za bolesti djece KCCG u Podgorici.

Višečasovna rasprava je rezultirala odgovorima na pitanja poslanika upućena licima koja su se odazvala na poziv da prisustvuju śednici a u vezi sa temom kontrolnog saslušanja „Aktuelna situacija u Opštoj bolnici u Bijelom Polju.

Nakon obavljene rasprave, dogovoreno je da članovi Odbora u toku sljedeće nedelje dostave predloge zaključaka sa kontrolnog saslušanja kako bi se zakazala śednica na kojoj bi se isti usvojili. Odbor će sačiniti izvještaj o kontrolnom saslušanju, koji će sadržati suštinu izlaganja i predložene zaključke.