Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 01. decembar 2015. 14:40

Održana 109. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Śednica posvećena obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Pored članova Odbora śednici su prisustvovali dr Mira Jovanovski Dašić, pomoćnica ministra zdravlja, dr Alma Čičić, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje, dr Aleksandra Marjanović iz savjetovališta za HIV/AIDS u okviru Instituta za javno zdravlje, dr Gordana Rašović, direktorica Zavoda za transfuziju krvi, dr Nebojša Kavarić, direktor Doma zdravlja Podgorica, Sanja Šišović, program menadžerka Crnogorske asocijacije za borbu protiv side  (Cazas) i Ivana Vujović, direktorica nevladine organizacije Juventas.     

Na śednici  Odbora je rečeno da raspoloživi podaci govore da je HIV prisutan u Crnoj Gori ali da je pod kontrolom. Istaknuto je da se širenje HIV/AIDS-a najbolje sprečava širenjem znanja i podizanjem svijesti stanovništva o ovoj opakoj bolesti. Konstatovano je da postoji izuzetno dobra saradnja između nevladinih organizacija koje se bave ovom epidemijom i zdravstvenih institucija. Od velike važnosti je i prepoznavanje rizika i preduzimanje aktivnosti za rano otkrivanje ove bolesti. Zaključeno je da je najbolji pokazatelj rezultata aktivnosti, koje se preduzimaju na polju ove epidemije, to što se došlo do stadijuma da oboljeli doživljavaju duboku starost i umiru od nekih drugih bolesti.