Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 03. februar 2016. 14:06

Završena 115. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore održao je 115. śednicu na temu „Aktuelna situacija u zdravstvu Crne Gore“.

Prethodnih dana su građani Crne Gore, putem sredstava javnog informisanja mogli čuti da je, prema rangiranju zdravstvenih sistema u državama Evrope zdravstveni sistem u Crnoj Gori ocijenjen niskim ocjenama.

Na osnovu ovogodišnjeg Izvještaja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI), Crna Gora se našla na poslednjem mjestu na listi 35 evropskih zdravstvenih sistema.

Śednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje prisustvovao je dr Budimir Šegrt, ministar zdravlja koji je rekao da je pomenuti Izvještaj uradila nevladina organizacija visokog ranga u Evropi. Kazao je i da ga podaci te organizacije nijesu iznenadili iz razloga što se dobro znaju potencijali i kvalitet zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, te da su „gabariti“ zdravstvenog sistema - osamnaest domova zdravlja, sedam opštih bolnica, tri specijalne bolnice, Klinički centar Crne Gore, Institut za javno zdravlje, Zavod za transfuziju krvi, Montefarm i Fond za zdravstveno osiguranje.

U toku rasprave, članovi Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje su govorili o prednostima i nedostacima zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, ali i u svijetu.

Na śednici je bilo i riječi o Zika virusu i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno šta zdravstveni sistem Crne Gore preduzima u borbi protiv ovog virusa. Ministar zdravlja Budimir Šegrt je saopštio da ne postoji opasnost od pojave ove vrste virusa kod nas, ali da se svakako trebaju pratiti date instrukcije i uputstva.