Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 29. mart 2016. 15:25

Održana 119. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje današnju śednicu posvetio trenutnom stanju u oblasti narkomanije u Crnoj Gori

Pored članova Odbora, śednici je prisustvovao predstavnik NVO 4 Life (NVO za borbu protiv narkomanije), koja je inicirala održavanje śednice Odbora. Takođe, śednici su prisustvovali i predstavnici: Ministarstva zdravlja, Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica - Kakaricka gora, Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja u Upravi policije, Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Podgorica, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, NVO Juventas i NVO CAZAS.

Tokom konstruktivne i sveobuhvatne rasprave konstatovano je da je narkomanija problem sa kojim se bori društvo na globalnom nivou. Državne institucije koje se bore protiv ovog problema u Crnoj Gori, vođene praksom evropskih zemalja, pokušavaju da ga riješe, što je moguće bolje. Da bi se ostvario taj cilj, potreban je sistemski pristup države, uz učešće svih subjekata koji se bave ovom problematikom, kroz programe prevencije narkomanije od osnovnog obrazovanja, kao i kroz smanjenje ponude droga na tržištu.

Takođe, konstatovano je da je Odbor partner za rješavanje problema u oblasti narkomanije kroz institucije sistema, uz poruku da se podjednako treba baviti uzrokom, kao i posljedicom bolesti zavisnosti.