Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 25. jul 2013. 18:24

Održana 28. śednica Zakonodavnog odbora

Razmotreno nekoliko predloga zakona

Na danas održanoj 28. śednici, Zakonodavni odbor je razmotrio i pozitivno se izjasnio o sljedećim predlozima zakona: Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade republike Srbije o readmisiji ( vraćanje i prihvatanje) lica čiji je  ulazak ili boravak  nezakonit, sa Protokolom o sprovođenju Sporazuma; Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske o readmisiji ( vraćanje i prihvatanje) lica čiji je ulazak ili boravak nezakonit; Predlogu zakona o potvrđivanju Konvencije o smanjenju broja lica bez državljanstva; Predlogu zakona o potvrđivanju  Završnih akata Svjetske konferencije o radio – komunikacijama (WRC-07);  Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama; Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli;  Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama; Predlogu zakona o amnestiji lica osuđenih za krivična djela propisana zakonima Crne Gore i lica osuđenih stranom krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori, koji je podnio poslanik Aleksandar Damjanović  i Predlogu zakona o izmjeni  Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su podnijeli poslanici Neven Gošović , Snežana Jonica i Aleksandar Damjanović.

Takođe, Odbor je  razmotrio i ocijenio, kao pravno prihvatljive,  sljedeće amandmane :
1. 6 amandmana na Predlog zakona  o visokom obrazovanju ( amandman koji su podnijeli poslanici mr Branka Tanasijević, Ljerka Dragičević, Andrija Popović, Zoran Jelić, Žana Filipović, dr Srđa Popović i Saša Pešić;  3 amandmana koje je podnio poslanik Andrija Popović  i 2 amandmana  koji su podnijele poslanice mr Branka Tanasijević i dr Draginja Vuksanović).

2. 16 amandmana na Predlog zakona o  izmjenama i dopunama  Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju ( amandman koji su podnijeli poslanici Srđan Perić i Goran Tuponja;  2 amandmana  koje su podnijeli poslanici Suljo Mustafić, Almer Kalač, Kemal Zoronjić i Genci Nimanbegu; 13 amandmana koje su podnijeli poslanici Srđan Perić i Mladen Bojanić ).  Odbor je ocijenio, kao pravno neprihvatljiv,  jedan  amandman koji su podnijeli poslanici Suljo Mustafić, Almer Kalač, Kemal Zoronjić i Genci Nimanbegu, dok je poslanik Andrija Popović,  na sjednici Odbora, saopštio da povlači 3 amandmana.

3. 11 amandmana na  Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju ( 2 amandmana koje su podnijeli poslanici dr Branka Bošnjak, Miodrag Lekić, dr Ljiljana Drašković, dr Jelisava Kalezić i Milan Knežević;  8 amandmana koje su podnijeli poslanici Srđan Perić i Mladen Bojanić  i  amandman koji su podnijele poslanice mr Branka Tanasijević i dr Draginja Vuksanović).

4. 24 amandmana  na Predlog zakona o elektronskim komunikacijama ( 22 amandmana koje su podnijeli poslanici Aleksandar Damjanović, Mladen Bojanić, Velizar Kaluđerović i Srđan Perić;  amandman koji su podnijeli poslanici Mladen Bojanić  i Goran Tuponja  i  amandman koji su podnijeli poslanici Zoran Vukčević, Zoran Jelić i Zorica Kovačević).  Na śednici Odbora predstavnica podnosilaca amandmana, poslanica Zorica Kovačević odustala je od  6 amandmana.  Takođe, Odbor je ocijenio, kao pravno neprihvatljiv, amandman koji su podnijeli poslanici Mladen Bojanić i Koča Pavlović.

5. Odbor je razmotrio amandman na Predlog zakona o amnestiji lica osuđenih za krivična djela propisana zakonima Crne Gore i lica osuđenih stranom  krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori, koji je podnio predlagač zakona, poslanik Aleksandar Damjanović. Ovaj amandman Odbor je ocijenio kao pravno prihvatljiv.

Odbor je razmotrio i amandman na Predlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su podnijeli poslanici Janko Vučinić i dr Strahinja Bulajić i isti nije dobio potrebnu većinu.
Shodno članu 67 stav 1 Poslovnika Skupštine Crne Gore Odbor nije razmotrio amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stručnom obrazovanju,  kao ni  amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gimnaziji, koje su podnijeli poslanici Srđan Perić i Mladen Bojanić.