Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 31. oktobar 2013. 13:44

Održana šesnaesta śednica Administrativnog odbora

Odbor odlučio da održi konsultativno saslušanje kandidata za imenovanje jednog člana Senata Državne revizorske institucije

Na danas održanoj šesnaestoj śednici Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore, Odbor je povodom razmatranja kandidatura za imenovanje jednog člana Senata Državne revizorskeinstitucije, odlučio da 5. novembra 2013. godine, održi konsultativno saslušanje kandidata, koji su blagovremeno dostavili potrebnu dokumentaciju i to: mr Branka Bulatovića, dr Zariju Pejovića, Neli Ćuković,  Radula Žurića, Žarka Đurišića i Milana Radovića.         

Odbor je na zahtjev Kluba poslanika Demokratskog fronta, odlučio da predloži Skupštini da sa dužnosti člana Odbora za politički sistem, pravosudje i upravu,razriješi poslanika Koču Pavlovića, a sa dužnosti člana Odbora za evropske integracije, razriješi poslanika Veljka Vasiljevića. Odbor je za člana Odbora za politički sistem, pravosudje i upravu, predložio poslanika Veljka Vasiljevića, a za člana Odbora za evropske integracije poslanika  Koču Pavlovića.

Odbor je, u skladu sa Zakonom o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera, donio dva rješenja o prestanku prava na naknadu po prestanku funkcije, po zahtjevima dr Fahrudina Hadrovića i Mirsada Mulića, ranijim poslanicima Skupštine Crne Gore.

Takodje, Odbor je u odnosu na Zahtjeve za ostvarivanje prava na naknadu zarade po prestanku funkcije, za još godinu dana, a do sticanja prava na penziju, ranijih poslanica Skupštine Crne Gore, Hidajete  Bajramspahić i Njegosave Vujanović, konstatovao da se iz priložene dokumentacije ne može utvrditi da imenovane u periodu od 6. novembra 2013. godine do 6. novembra 2014. godine, stiču pravo na penziju, shodno članu 10 stav 5 Zakona o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera Crne Gore. 

Odbor je jednoglasno usvojio Polugodišnji izvještaj o radu Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore, za period od 1. januara – 30. juna 2013. godine.

U okviru tačke dnevnog reda “Tekuća pitanja” Odbor se upoznao sa dostavljenim predlozima Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), za izbor predstavnika NVO sektora u tijelima koja formira Skupština Crne Gore.

Takođe, upoznao se sa Odlukom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, da se za člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava umjesto dr Miroslava Marića, kome je mandat istekao, izabere Zvonimir Deković, predśednik Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Na ovoj śednici Odbor se upoznao i sa Zahtjevom za mišljenje o aktiviranju prava na korišćenje starosne penzije, poslanice prof. dr Jelisave Kalezić, a s tim u vezi, konstatovao je  da je shodno Zakonu donio rješenje o zaradi na ime imenovane, dok se u dijelu zahtjeva za davanjemišljenja o aktiviranju prava na korišćenje starosne penzije, odredio nenadležnim, shodno članu 49 Poslovnika Skupštine Crne Gore.