Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 05. novembar 2013. 14:14

Održana sedamnaesta śednica Administrativnog odbora

Odbor održao konsultativno saslušanje kandidata za imenovanje jednog člana Senata Državne revizorske institucije

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore je na danas održanoj sedamnaestoj śednici, održao konsultativno saslušanje šest kandidata za imenovanje jednog člana Senata Državne revizorske institucije i to: mr Branka Bulatovića,  dr Zarije Pejovića, Neli Ćuković, Radula Žurića, Žarka Đurišića i Milana Radovića.

Odbor je utvrdio Pravila za konsultativno saslušanje za imenovanje jednog člana Senata Državne revizorske institucije, sa kojima je upoznao i kandidate, prije njihovog pojedinačnog predstavljanja. Nakon pojedinačnog predstavljanja, kandidati su odgovarali na postavljana pitanja članova Odbora.

Članove Odbora su prvenstveno interesovali motivi za prijavljivanje kandidata na Javni poziv, posebno kandidata koji su se prvi put prijavili na Javni poziv. Interesovalo ih je i njihovo viđenje preventivne uloge Državne revizorske institucije, konkretni predlozi kandidata za ostvarivanje nezavisnosti u radu Državne revizorske institucije, kao i unapređenje rada ove institucije, kroz uvođenje novina i jačanje kapaciteta ljudskih resursa, te spremnost kandidata za postupanje i pokretanje krivične odgovornosti, shodno odredbama Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji. Takođe, interesovalo ih je  i da li bi prethodno radno iskustvo  jednog broja kandidata, bilo opterećujuće za njihovu objektivnost u eventualnom budućem radu u Državnoj revizorskoj instituciji.

Doc. dr Branka Bošnjak, zamjenica predśednika Odbora, konstatovala je da bi izborom žene za članicu Državne revizorske institucije, ispunili i jedan od uslova Evropske komisije o zastupljenosti žena u javnim institucijama. Takođe, pozitivnim je ocijenila i prijavljivanje kandidata koji imaju objedinjeno radno iskustvo iz oblasti pravne i  ekonomske struke.

Nakon što su iscrpljena sva pitanja od strane članova Odbora, predśednik Odbora, Radivoje Lala Nikčević, zahvalio se kandidatima na učešću u radu i doprinosu koji su dali u cilju pripreme poslanika, članova Odbora, za odlučivanje o izboru kandidata za imenovanje jednog člana Senata Državne revizorske institucije.  

Odbor je odlučio da na narednoj śednici izvrši izbor kandidata za imenovanje jednog člana Senata Državne revizorske institucije.