Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 25. mart 2014. 16:51

Održana 31. śednica Administrativnog odbora

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore 25. saziva, na danas održanoj 31. śednici, podržao je metodologiju rada i pravila koja je utvrdila Radna grupa Administrativnog odbora, za utvrđivanje Predloga liste blagovremenih i potpunih predloga kandidata za članove Savjeta RTCG, na osnovu Zakona o javnim radio-difuznim servisima i drugih pozitivnih propisa.

Odbor, većinom glasova, nije prihvatio zahtjev Gorana Đurovića, kandidata za člana Savjeta RTCG, za učešće na śednici Odbora, shodno članu 67 stav 2 Poslovnika Skupštine.

Takođe, Odbor je upoznat sa informacijom Ministarstva unutrašnjih poslova, koje su NVO, sa spiska onih koje se pojavljuju u svojstvu ovlašćenih predlagača u postupku imenovanja članova Savjeta RTCG, brisane iz Registra NVO, odnosno za koje je postupak po blagovremeno podnijetim zahtjevima za upis „usklađenog statuta“, sa Zakonom o nevladinim organizacijama, u toku.

Odbor je odlučio da dostavi odgovore ovlašćenim predlagačima koji su dostavili zahtjeve-prigovore (25) na objavljenu Listu blagovremenih i potpunih predloga kandidata za članove Savjeta RTCG, shodno činjeničnom stanju dokumentacije, koje je zapisnički konstatovala Radna grupa.

U toku rasprave u kojoj je učestvovala većina članova Odbora, poslanica Azra Jasavić, članica Radne grupe, govoreći o radu iste, istakla je: „Svjesni važnosti i uloge Javnog servisa u ostvarivanju prava javnosti da zna, kao i činjenice da bez slobodnog izvjestavanja nema demokratije, kao članovi Radne grupe posebnu smo pažnju poklonili priloženoj dokumentaciji za sve predložene kandidate za članove Savjeta RTCG. Zbog toga je interesovanje javnosti za rad članova Radne grupe bilo očekivano. Cijeneći da je pravo na pobunu i sumnju osnovno ljudsko pravo, a znajući da kao političari moramo trpjeti mnogo veći stepen kritike od onih koji to nijesu, svjesni svoje odgovornosti pred građanima koji nas biraju, pozivamo sve zainteresovane subjekte da izvrše uvid u dokumentaciju koja je bila predmet razmatranja ove Radne grupe i time ovaj proces učine još transparentnijim. Na medijske navode o radu Radne grupe nijesmo reagovali, vjerujući da je ova śednica Odbora mjesto na kome možemo najprikladnije informisati uvažene kolege poslanike, kao i javnost, o metodologiji i načinu rada Radne grupe.
Prije uvida u dokumentaciju koju su dostavili ovlašćeni predlagači za kandidate za članove Savjeta RTCG, Radna grupa je odredila metodologiju rada:
- da se izvrši uvid u kompletnu dokumentaciju dostavljenu od strane ovlaščenih predlagača, na način što će dokumentaciju prvo pregledati u ime parlamentarne vecine, poslanica Marta Šćepanović, te da će nakon toga, preglede vršiti u ime opozicije, Azra Jasavić, a u ime Stručne službe Goranka Vučinić;
- nakon toga dokumentaciju su pregledali članovi Radne grupe iz Službe Odbora. Svi članovi Radne grupe su imali obavezu da konstatuju sve manjkavosti u dokumentaciji po ovlašćenim predlagačima, da uporede podatke do kojih su došli, izvrše ponovnu reviziju svega i sačine zapisnik u kome će konstatovati eventualne manjkavosti. Tek nakon toga se pristupilo utvrđivanju Predloga liste blagovremenih i potpunih predloga kandidata za članove Savjeta RTCG.

Radna grupa je usaglasila sljedeća pravila u radu:
- Da se sva dokumentacija koju su dostavili ovlašćeni predlagači u formi neovjerene kopije cijeni kao nepotpuna dokumentacija, jer neovjerena kopija bilo kog dokumenta nije pravno valjan dokaz i na neovjerenoj kopiji ne mogu se izvoditi činjenični i pravni zaključci (Vrhovni sud Up 181 /11);
- Da se finansijski izvještaji cijene kao dokazi u postupku, samo ako su dostavljeni u skladu sa članom 6 Zakona o računovodstvu i reviziji (Finansijski iskazi-BIlans stanja i Bilans uspjeha-sa ovjerom da su predati Poreskoj upravi CG-Potvrda poreske uprave ili pečat Poreske uprave CG na ovjerenim formularima finansijskih iskaza);
- Da se prihvate kao “tri prethodne godine” 2010, 2011. i 2012, ili 2011, 2012. i 2013. godina, imajući u vidu činjenicu da nije istekao rok za podnošenje finansijskih izvještaja Poreskoj upravi CG (31. mart 2014. god.);
- Da se cijene Izvještaji o radu za prethodne tri godine kao dokaz i u slučaju kada je dostavljen kao uopšten, a ne posebno za svaku godinu, pod uslovom da sadrži aktivnosti za prethodne tri godine;
- Da se do utvrđivanja predloga liste dopuna dokumentacije ovlašćenih predlagača cijeni kao blagovremena;
- Da se validnost dokumenata koja se uslovljavaju (rješenje o registraciji i odluka o osnivanju NVO) cijene kao dokaz u slučaju kada je rješenje o registraciji orginal ili ovjerena kopija, ne uzimajući u vidu eventualno neovjerenost odluke o osnivanju NVO i sl.;
- Da se predlozi ovlašćenih predlagača – pravnih lica, cijene kao pravno valjani, kada su dostavljani na Obrascu koji je utvrdio Administrativni odbor, a koji je pečatiran i ovjeren od strane ovlašćenog lica iz člana 28 stav 1 Zakona o javnim radio-difuznim servisima.
Radna grupa je svoj posao uradila sa dužnom pažnjom, sa jasnom namjerom da se ispoštuju pozitivni propisi koje je ova Skupština donosila u suštinskom i formalnom smislu. Koristim ovu priliku da pozovem sve učesnike „konkursa”, kao i sve zainteresovane da izvrše uvid u kompletnu dokumentaciju. To je jedini ispravni put.
Smatram važnim da se u ovoj važnoj oblasti uspostave jasni standardi zasnovani na zakonu, da nema više nikakvih dilema u pogledu šta je validno, a šta ne, od dokumentacije, i što je najvažnije da prilikom izbora kandidata nema privilegovanih. I na kraju poštovane kolege medjusobno možemo vjerovati jedni drugima samo ukoliko se istovremeno provjeravamo, zato vas još jednom pozivam da članovima Radne grupe ukažete dužnu pažnju i provjerite naš rad. Vjerujem da je to adekvatan način za otklanjanje svih iskazanih dilema”.

Nakon rasprave Odbor je jednoglasno utvrdio Predlog liste za imenovanje Savjeta Radio i Televizije Crne Gore po ovlašćenim predlagačima:

1. Doc. dr Nikola Vukčević, kandidat Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Donja Gorica “UDG”;
2. Akademik prof. dr Perko Vukotić, kandidat Crnogorske akademije nauka i umjetnosti;
3. Dragana Tripković, kandidatkinja nevladinih organizacija iz oblasti kulture:
- Nevladino udruženje “Otvoreni kulturni forum“, Cetinje;
- Nevladina organizacija „Fenomeni“, Kolašin.
4. Ivan Mitrović, kandidat Unije poslodavaca Crne Gore;
5. Doc. dr Mimo Drašković, kandidat nevladine organizacije iz oblasti medija:
Nevladino udruženje „Civilni forum”, Nikšić.
6. Goran Đurović, kandidat nevladinih organizacija iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda, koje se bave ostvarivanjem i zaštitom: nacionalne, rodne i ukupne ravnopravnosti; prava na zdravu životnu sredinu; prava potrošača; prava lica sa invaliditetom ili prava na obrazovanje i socijalnu zaštitu:
- Nevladino udruženje „Nvo Adria“, Sutomore;
- Nevladino udruženje „Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju“, Nikšić;
- Nevladino udruženje „Organizacija civilnih invalida rata za Bar i Ulcinj“, Bar;
- Nevladino udruženje „Organizacija slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine“, Nikšić;
- Nevladino udruženje „Udruženje paraplegičara Podgorice“, Podgorica;
- Nevladino udruženje „Udruženje paraplegičara Bar“, Bar;
- Nevladino udruženje „SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“, Podgorica;
- Nevladino udruženje „Ekspedicija“-„EXPEDITIO“, Kotor;
- Nevladino udruženje „Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju – „Zračak nade“, Pjevlja;
- Nevladino udruženje „Udruženje paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac“, Bijelo Polje;
- Nevladina fondacija „FORS Montenegro“ – Fondacija za razvoj śevera Crne Gore, Nikšić;
- Nevladino udruženje „Udruženje medicinskih sestara i tehničara Bar“, Bar;
- Nevladino udruženje Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, Kotor;
- Nevladino udruženje „29.11.43“, Tivat;
- Nevladino udruženje „Organizacija boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941 - 1945 Berane“, Berane;
- Nevladino udruženje “Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom“ – Bijelo Polje, skraćenog naziva UPOSI-BP, na engleskom jeziku naziva The Association for supporting persons with disabilities – Bijelo Polje, skraćenog naziva ASPWD-BP, Bijelo Polje;
- Nevladino udruženje „Tolerancija“ – Berane, Berane;
- Nevladino udruženje „Ekološki centar – Delfin“, Kotor;
- Nevladino udruženje „Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić“, Nikšić.
7. Milan Radović, kandidat nevladinih organizacija iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda, koje se bave ostvarivanjem i zaštitom: nacionalne, rodne i ukupne ravnopravnosti; prava na zdravu životnu sredinu; prava potrošača; prava lica sa invaliditetom ili prava na obrazovanje i socijalnu zaštitu:
- Nevladina organizacija „35 mm“, Podgorica;
- Nevladina fondacija „Građanska alijansa“, na engleskom jeziku naziva „Civic aliance“,
na albanskom jeziku naziva „Aliansa qytetare“, Podgorica;
- Nevladino udruženje „Inicijativa mladih za ljudska prava“, Podgorica;
- Nevladino udruženje „Asocijacija za demokratski prosperitet - ZID“, Podgorica;
- Nevladina fondacija „Fond za aktivno građanstvo FAKT“ Podgorica, Podgorica;
- Nevladino udruženje „Infomont“, Budva;
- Nevladino udruženje „Forum mladi i neformalna edukacija“, Podgorica;
- Nevladino udruženje „Centar za romske inicijative“, Nikšić;
- Nevladino udruženje NVO „ALFA Centar“, Nikšić;
- Nevladino udruženje „Udruženje paraplegičara Podgorice“, Podgorica;
- Nevladino udruženje „Udruženje paraplegičara Bar“, Bar;
- Nevladino udruženje Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, Kotor;
- Nevladino udruženje Ekološki pokret „Ozon“, na engleskom jeziku naziva Environmental movement „Ozon“, Nikšić;
- Nevladino udruženje „Djeca – Enfants“, Rožaje;
- Nevladino udruženje „Spirit art Montenegro“, Podgorica;
- Nevladino udruženje „Udruženje preduzetnica Crne Gore“, Podgorica;
- Nevladina fondacija „Fond za aktivno građanstvo fAKT“ Podgorica, Podgorica.
8. Dr Vladimir Pavićević, kandidat Unije slobodnih sindikata Crne Gore;
9. Igor Tomić, kandidat Crnogorskog olimpijskog komiteta i Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.

Doc. dr Branka Bošnjak, u okviru tačke dnevnog reda „Tekuća pitanja“ inicirala je da Odbor na nekoj od narednih śednica preispita opravdanost sticanja prava na naknadu po prestanku funkcije do godinu dana, savjetnika u Kabinetu predśednika Skupštine Crne Gore i poslanika koji ovo pravo ostvaruju, a istovremeno postoji sumnja da su radno angažovani na drugim poslovima.

Prilog:
- Zapisnik o radu Radne grupe;
- Tabelarni prikaz predloga kandidata po Javnom pozivu za imenovanje Savjeta RTCG