Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 24. jul 2014. 16:33

Održana 37. śednica Administrativnog odbora

Administrativni odbor je na danas održanoj 37. śednici, nastavio  postupak imenovanja člana Državne izborne komisije iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, po Javnom konkursu od 28. marta 2014.godine.

Kako ni jedan kandidat nije dobio potrebnu većinu glasova prisutnih članova Odbora, Odbor je odlučio da krajem avgusta tekuće godine raspiše ponovni javni konkurs za predśednika Državne izborne komisije i jednog člana Državne izborne komisije iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta.

Odbor je takođe, odlučio da informiše Kolegijum predśednika Skupštine Crne Gore da predśedniku i članovima Komisije za sprječavanje sukoba interesa, ističe  mandate 29. jula 2014. godine,  a da zbog nepostojanja posebnih uslova u zakonu za navedene funkcije, osim da kandidati nijesu članovi organa političkih partija, Odbor nije raspisao javni konkurs, već je ocijenio,da je prethodno potrebno usvojiti dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Odbor je pokrenuo i postupak imenovanja Savjeta Agencije za elektronske medije i odlučio da saglasno članu 24 Zakona o elektronskim medijima Crne Gore, uputi Javni poziv ovlašćenim predlagačima za izbor dva člana Savjeta Agencije za elektronske medije iz reda predstavnika nevladinih organizacija iz oblasti medija i predstavnika P.E.N. Centra,čijim predstavnicima mandat ističe 9. decembra 2014. godine.

Odbor je odlučio da  krajem avgusta tekuće godine postupak pokrene objavljivanjem javnog poziva,  i u vezi s tim, utvrdio tekst Javnog poziva i Obrazac za predlog za imenovanje članova Savjeta Agencije za elektronske medije. Odbor je odlučio  i da isti objavi  u “Službenom listu Crne Gore”, na web sajtu Skupštine i u štampanim medijima: „Pobjeda“, „Dan“, „Dnevne novine“ i ND „Vijesti“. 

Odbor se, pod tačkom dnevnog reda “Tekuća pitanja”, upoznao sa Izvještajem i usvojenim zaključcima  učesnika Regionalnog radnog sastanka na temu „Obezbjeđivanje finansijske autonomije parlamenata s ciljem adekvatnog ispunjavanja prava i obaveza članova parlamenata“, održanog 03.i 04.jula 2014.godine u Sarajevu, a po pozivu Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uz podršku Misije OEBS-a u BiH i Projekta jačanja institucija vlasti i procesa (SGIP) u BiH. Delegaciju Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore, činili su: Radovan Obradovići  i Emilo Labudovi, članovi Odbora i Goranka Vučinić, sekretarka Odbora. 

Članovi Odbora su se, takođe, u okviru ove tačke dnevnog reda, upoznalii  i sa prečišćenim tekstom Pravilnika o iznjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Stručne službe Zaštitnika/ce ljudskih prava i sloboda Crne Gore.