Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 29. januar 2014. 17:20

Održan okrugli sto o Nacrtu zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, uz podršku Programa za razvoj kapaciteta (CDP) danas je organizovalo prvi okrugli sto i javnu rasprava o Nacrtu zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom u cilju stvaranja kvalitetnog i sveobuhvatnog zakonskog okvira.

Na okruglom stolu govorili su Vladimir Radulović, državni sekretar za politička pitanja, MVPEI, predsjednik Radne grupe, Branko Milić, MVPEI, zamjenik predsjednika Radne grupe, Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore, član Radne grupe i Ivan Jovović, v.d. pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava, član Radne grupe. Predrag Mitrović, predsjednik Uprave za dijasporu, MVPEI, takođe je prisustvovao okruglom stolu.

U ime Skupštine Crne Gore, pored Sulja Mustafića, potpredsjednika Skupštine i člana radne grupe, okruglom stolu su prisutvovali i predstavnici službe Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.  

Tokom prve javne rasprave o Nacrtu zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom, svoj su doprinos dali predstavnici stručnih i naučnih institucija, državnih organa, Glavnog grada, Prijestonice, opština, strukovnih udruženja, političkih stranaka, sindikata, vjerskih zajednica, nevladinih organizacija, iseljeničkih zajednica i udruženja, međunarodnih organizacija, medija i druge zainteresovane organizacije i pojedinci.

Učesnici okruglog stola su se u otvorenoj diskusiji, sa svojih profesionalnih pozicija, osvnuli na određene članove Nacrta zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom i time dali konkretan doprinos u definisanju pojedinosti samog nacrta sa ciljem konstruisanja adekvatnog Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom u interesu svih.

Pored današnje javne rasprave koja predstavlja prvu javnu raspravu o Nacrtu zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom, u narednih 40 dana biće održane još dvije javne rasprave u Baru i Plavu, čime će se pokriti sjeveni, kontinentalni i južni dio Crne Gore.

Predstanici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike će nastaviti sa učešćem u javnim raspravama o Nacrta zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom.