Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 20. februar 2014. 15:59

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Vuković sastao se sa predśednikom Savjeta evropske dijaspore Crne Gore i predśednikom Zajednice Crnogoraca Istarske županije

Predśednik Vuković  upoznao goste sa nadležnostima Odbora kao i  mogućnostima i modalitetima saradnje iseljenika sa Odborom

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, prof.dr Miodrag Vuković, sastao se sa predśednikom Savjeta evropske dijaspore Crne Gore, Ljubom Radovićem i predśednikom Zajednice Crnogoraca Istarske županije, Milanom Bulajićem.

Predśednik Odbora prof.dr Miodrag Vuković upoznao je uvažene goste sa nadležnostima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, kao i o mogućnostima i modalitetima saradnje iseljenika sa Odborom. Tom prilikom predśednik Vuković istakao je da Crna Gora ima brojnu i značajnu dijasporu, te da su veze, odnosi i saradnja sa dijasporom neodvojivi dio unutrašnjeg razvoja, kao i procesa regionalnih i evropskih  integracija Crne Gore.

Predśednik Savjeta evropske dijaspore Crne Gore g-din Ljubo Radović u ime udruženja iseljenika koje predstavlja, izrazio je zahvalnost predśedniku Vukoviću na iskazanom interesovanju za saradnju sa udruženjima iseljenika kroz usvojenu Platformu o saradnji Odbora sa iseljenicima iz Crne Gore. Tom prilikom, g-din Radović, upoznao je predśednika Odbora sa statusom iseljenika iz Crne Gore u Republici Hrvatskoj, kao i o mogućim oblicima saradnje i pomoći koju Odbor za međunarodne odnose i iseljenike može da pruži članicama Savjeta evropske dijaspore Crne Gore.

Predśednik Zajednice Crnogoraca Istarske županije g-din Milan Bulajić, zahvalio je predśedniku Odbora prof.dr Miodragu Vukoviću na organizaciji sastanka i tom prilikom ga upoznao sa radom Zajednice Crnogoraca na čijem je čelu i mogućnostima saradnje sa Odborom za međunarodne odnose i iseljenike.

Predśednik Odbora prof.dr Miodrag Vuković sa uvaženim gostima razgovarao je i o Nacrtu zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom o kojem je vođena javna rasprava u više gradova u Crnoj Gori. Tom prilikom uvaženi gosti upoznali su predśednika Vukovića sa primjedbama na tekst Nacrta zakona, nakon čega je dogovoreno da konkretne primjedbe i sugestije upute Odboru za međunarodne odnose i iseljenike, kao matičnom Odboru za pitanja iseljenika.

Predśednik Odbora prof.dr Miodrag Vuković, zaključujući sastanak sa uvaženim predstavnicima udruženja iseljenika istakao je da je Odbor za međunarodne odnose i iseljenike prepoznao značaj da  u skladu sa svojim nadležnostima uspostavi saradnju sa Udruženjima iseljenika iz Crne Gore, u cilju zaštite prava svojih građana u inostranstvu, razvija i unapređuje odnose iseljenika sa maticom i kroz svoju zakonodavnu aktivnost pruža pomoć crnogorskom iseljeništvu, u cilju očuvanja i jačanja njenog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta.