Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 07. mart 2014. 18:50

Prvi dan pośete članova Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Republici Makedoniji

Prvi radni dan pośete Republici Makedniji delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, na čelu sa prof. dr Miodragom Vukovićem, imala je razgovore sa predstavnicima Odbora za vanjske poslove i Odbora za politički sistem i međuetničke odnose Sobranja RM kao i Agencije za iseljeništvo RM.


Članovi delegacije Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastali su se sa ambasadorom Crne Gore u Republici Makedoniji, gospodinom Dušanom Mrdovićem. Tom prilikom ambasador Mrdović upoznao je prisutne sa trenutnom političkom situacijom u zemlji, statusom i položajem iseljenika iz Crne Gore u Republici Makedoniji, saradnjama ove dvije zemlje i aktivnostima Ambasade Crne Gore u okviru svojih nadležnosti. Članovi delegacije su ukazali na važnost nastavka i pokretanja novih međunarodnih aktivnosti koje se zasnivaju na ekonomskoj saradnji kao i poboljšanju položaja iseljenika iz Crne Gore u Republici Makedoniji.
Uz delegaciju Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa predśednikom Odbora prof. dr Miodragom Vukovićem, članovima Obradom Mišom Stanišićem, Mićom Orlandićem, mr Dritanom Abazovićem i mr Dankom Šarančićem, sastancima je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Republici Makedoniji, gospodinom Dušan Mrdović.
Zajednički sastanak sa predstavnicima Odbora za vanjske poslove i Odbora za politički sistem i međuetničke odnose Sobranja RM predstavljao je jedinstvenu priliku da se delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike bliže upozna sa trenutnom političkom situacijom u Republici Makedoniji i određenim preprekama na putu ka Evropskoj uniji. U tom smislu, prisutni na sastanku su se složili za potrebom dalje međusobne saradnje iizrazili veliko zadovoljstvo inicijativom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore da se zajedno sastanu kako bi nastavili i produbili tradicionalnu i uspješnu parlamentarnu saradnju. Članovi delegacije su naglasili bliskost ove dvije zemlje i izrazili nadu za nastavkom međusobne podrške na putu ka postizanju punopravnog članstva u Evropsku uniju i NATO savez.
Članovi delegacije Odbora imali su sastanak sa predśednikom Agencije za iseljeništvo Republike Makedonije, gospodinom Vasilom Naumovim. Gospodin Naumov predstavio je rad Agencije, naglasivši da se u okviru iste obavljaju poslovi koji se direktno odnose na status i prava iseljenika iz Makedonije. Agencija podržava njihov kulturni razvoj i unapređuje odnose sa njima i njihovim organizacijama, upoznaje iseljenike iz Republike Makedonije o stanju u zemlji, stvara uslove za povratak iseljenika u matičnu zemlju, stvara uslove za uključivanje iseljenika u javni i ekonomski život Republike Makedonije. Članovi delegacije Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore istakli su zadovoljstvo i zahvalnost na informacijama i iskustvu koje je g-din Naumov uspio prenijeti tokom sastanka. Tom prilikom, članovi delegacije naveli su programe i projekte koji su do sada urađeni kao i one koji su aktuelni, a koji imaju za cilju unapređenje položaja iseljenika iz Crne Gore, kako u njihovom interesu tako i u interesu njihove matične države Crne Gore.
Sastanak sa Predśedništvom Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji održaće se sjutra u prostorijama ZCGM.