Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 13. mart 2014. 17:22

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Vuković sastao se sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori Ferdinandom Nađem

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, sastao se danas sa Nj.E. Ferdinandom Nađem, novoimenovanim, izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori.

Predśednik Vuković je čestitatao novoimenovanom ambasadoru stupanje na dužnost i istakao zadovoljstvo odnosima dvije države čijem razvoju su u značajnoj mjeri doprinijeli i prethodni ambasadori Rumunije u Crnoj Gori.  

Vuković je istakao značaj koji imaju ambasadori stranih država i međunarodnih organizacija, prisutni u Crnoj Gori, na prikazivanju prave slike o stanju u Crnoj Gori na izuzetno važnim adresama za ciljeve državne politike Crne Gore. U tom kontekstu predśednik Vuković je predstavio trenutne aktivnosti i očekivanja kada su u pitanju evropske i evroatlantske integracije Crne Gore. On je kazao da su pored pregovora za članstvo u EU koji su u toku, trenutno u prvom planu, aktivnosti vezane za evroatlantske integracije i da je blagi optimista pred samit NATO-a koji će se održati na jesen u Ujedinjenom Kraljevstvu, istakavši očekivanje da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u ovom savezu.

Vuković je ukazao na brojne vidove saradnje između parlamentaraca dvije države, u raznim okvirima, na bilateralnom i multilateralnom nivou, naglašavajući da je krajem prošle godine formirana grupa prijateljstva za saradnju između Skupštine Crne Gore i Parlamenta Rumunije.

Ambasador Nađ je iskazao zadovoljstvo prilikom da se sastane se predśednikom, kako je kazao, jednog od najvažnijih odbora Skupštine Crne Gore. On je takođe naglasio važnost održavanja redovnih kontakata između ambasadora i parlamentaraca i istakao da se Rumunija pridružuje svim onim zemljama koje smatraju da Crna Gora treba da pristupi NATO savezu i u tom smislu iskazao podršku naporima koje država Crna Gora čini. Ambasador Nađ je naglasio je da će tokom svog mandata težiti da Crnoj Gori pomogne na putu evropskih i evroatlantskih integracija kao i da će raditi na jačanju ekonomske saradnje između Crne Gore i Rumunije, i u tom smislu zatražio podršku predśednika Vukovića, kako bi njegova misija u Crnoj Gori bila uspješna.

Predśednik Vuković i ambasador Nađ složili su se da su odnosi između Skupštine Crne Gore i Parlamenta Rumunije na visokom nivou i naglasili da oni predstavljaju dobar primjer i da slijede sveukupne dobre političe odnose dvije države.

Ambasador Nađ, iskoristio je priliku da predśedniku Vukoviću uruči poziv, koji mu je uputio predśednik Odbora za vanjske poslove Senata Rumunije, Petru Filip, za učešće na konferenciji o evropskim integracijima zemalja Zapadnog Balkana, koja će se održati u Bukureštu, u periodu od 17. do 19. juna tekuće godine.