Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 28. maj 2014. 20:39

Predstavnici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike primili predśednika Komisije za evropske poslove pri Senatu Republike Francuske

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore prof. dr Miodrag Vuković i članovi Odbora Nikola Gegaj i mr Danko Šarančić, primili su senatora Simona Sutura, predśednika Komisije za evropske poslove pri Senatu Republike Francuske.

Senator Sutur je kazao da su odnosi između dvije zemlje dobri i da je saradnja uspostavljena u gotovo svim oblastima, ističući da će ti odnosi biti dodatno intenzivirani nakon ulaska Crne Gore u Evropsku Uniju. Senator Sutur je naglasio da je Crna Gora uradila puno na svom evropskom putu i da je njena budućnost u Evropskoj uniji izvjesna. Senator Sutur napomenuo je da Republika Francuska prati razvoj zemalja bivše SFRJ i da je jedinstven stav u okviru Evropske unije da te zemlje moraju biti članice evropske porodice naroda.

Predśednik Vuković je izrazio  zadovoljstvo zbog sastanka sa senatorom Suturom, kojeg je upoznao sa nadležnostima Odbora na čijem je on čelu. Takođe, predśednik Vuković se složio sa ocjenom senatora Sutura, da je puno urađeno u procesu evropskih integracija, te da je Crna Gora u potpunosti posvećena tom procesu. Predśednik je naglasio da želi da Evropa i dalje doživljava Crnu Goru kao ozbiljnog kandidata za ulazak u Evropsku uniju i kao subjekta koji nikada nije bio problem u regionu. Na kraju je on akcentirao - da je Crna Gora zemlja skromne demokratske i ustavne tradicije, ali da je stara država koja brzo prihvata nove pozitivne vrijednosti koje se lako primaju na našu društvenu stvarnost.

Sagovornici su zaključili da odnosi između dva parlamenta trebaju dodatno da se ojačaju i intenziviraju.