Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 26. jun 2014. 22:15

Prvi dan pośete delegacije Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Velikom Vojvodstvu Luksemburga

Prvi dan zvanične pośete Velikom Vojvodstvu Luksemburga delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, na čelu sa prof. dr Miodragom Vukovićem, obilježili su sastanci sa predśednikom i članovima Odbora za vanjske i evropske poslove, odbranu, razvojnu saradnju i imigraciju, predśednikom Parlamenta Luksemburga, kao i sa predśednikom i članovima Državnog savjeta Velikog Vojvodstva Luksembruga.

Na sastanku s predśednikom Odbora za vanjske i evropske poslove, odbranu, razvojnu saradnju i imigraciju,  Mark Angelom (Marc Angel) i članovima Odbora, koji je bio prvi susret ove vrste na nivou dva radna tijela parlamenata Crne Gore i Luksemburga, razmijenjena su međusobna iskustva u domenu međunarodnih odnosa i parlamentrane saradnje, kao i organizacije i načina rada u okviru parlamenata. Obostrano su konstatovani dobri politički odnosi i saradnja dvije zemlje, čemu poseban doprinos daje i brojna iseljenička zajednica iz Crne Gore koja je dobro integrisana u luksemburško društvo.

Luksemburška strana je iskazala punu podršku evroatlanskim aspiracijama Crne Gore i uputila riječi ohrabrenja za uspješan nastavak započetih reformi. Prihvaćen je poziv za uzvratnu pośetu našoj zemlji i iskazana spremnost za dalji nastavak i unapređenje parlamentane saradnje, posebno radi prenošenja iskustava u okviru parlamentarnih aktivnosti. Sagovornici su razgovarali i o modalitetima ostvarivanja regionalnih parlamentranih inicijativa.

Predśednik Parlamenta Luksemburga,  Mars Di Bartolomeo (Mars Di Bartolomeo) je naglasio važnost parlamentrne diplomatije kao jednog od bitnih sredstava za razvijanje dobrih odnosa i saradnje među državama. Iskazao je zadovoljstvo napretkom Crne Gore ka EU i NATO integraciji, posebno se interesujući za određena aktuelna pitanja, kao što je sloboda medija, ističući da to predstavljaja proces sazrijevanja koji je svojevrstan zemljama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Takođe je izrazio uvjerenje da će Crna Gora uspješno nastaviti  svoj put  ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Na sastanku s predśednikom Državnog savjeta, Viktorom Gijenom (Victor Gillen) i članovima ovog savjetodavnog tijela, predstavljeni su istorijat Državnog savjet, princip rada i nivo njene nezavisnosti u odnosu na Parlament i druge državne institucije. Državni savjeta je visoko stručno tijelo koje daje mišljenja na sve nacrte zakonskih akata prije nego što uđu u parlamentarnu proceduru. Savjet je sastavljen od 21 člana, od kojih su 11 doktori pravnih nauka, a imenuje ih Veliki Vojvoda. Postoji visok stepen nezavisnosti u radu ovog tijela, čija mišljenja nijesu obavezujuća ali se uglavnom poštuju.

U delegaciji Odbora za međunarodne odnose i iseljenike su i članovi Mićo Orlandić i Koča Pavlović, a sastancima je prisustvovala i ministar-savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Briselu,  Tatjana Raspopović

Ispred Parlamenta Luksemburga je, tokom boravka delegacije, pored zastave Evropske unije i zastave Velikog Vojvodstva Luksemburga, bila je istaknuta crnogorska zastava u znak poštovanja prema crnogorskoj delegaciji.