Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 07. jul 2014. 10:25

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike učestvovao na radnom sastanku u Zagrebu

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, na poziv predśednika Nacionalne Zajednice Crnogoraca Hrvatske dr. sc Radomira Pavićevića, učestvovao je  na radnom sastanku održanom u prostorijama Zajednice u Zagrebu, na kojem je debatovano na temu: „Crna Gora i iseljenici – iseljenici i Crna Gora“.

Sastanak je bio prilika da se napravi konkretna analiza do sada učinjenog u odnosima između  države Crne Gore i iseljenika kao i da se razmotre nove inicijative i predlozi s ciljem unapređenja trenutnog stanja.

Na sastanku je istaknuto da je briga za iseljenike sastavni dio unutrašnje i spoljne politike svake države, pa u tom smislu hrabri činjenica da je država Crna Gora prepoznala da koordinacija i upravljanje ovim potencijalom sa nivoa institucija države predstavlja jednu od bitnih pretpostavki daljeg društveno ekonomskog prosperiteta i jačanja građanskog, državnog i nacionalnog identiteta.

Pozdravljena je činjenica da će se uskoro u skupštinskoj proceduri naći i Predlog Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom kojim će se urediti odnosi, kao i načini ostvarivanja i jačanja saradnje države sa iseljeništvom i u tom smislu na sastanku su iznijeti i razmotreni predlozi s ciljem unapređenja postojećeg teksta zakona koji je u Nacrtu.

Na radnom sastanku istaknute su i pozdravljenje brojne i značajne aktivnosti Nacionalne Zajednice Crnogoraca Hrvatske, koje su realizovane u prethodnom periodu i najavljene nove.

Dogovorene su i inicirane nove aktivnosti i saradnja između Nacionalne Zajednice Crnogoraca Hrvatske i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore kao jednog od najznačajnijih nosilaca saradnje sa iseljeništvom.

Nacionalnu Zajednicu Crnogoraca Hrvatske kao krovnu organizaciju čine: Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeke, Zajednica Crnogoraca Splita, Zajednica Crnogoraca Pule, Udruženje Crnogoraca "Obod" Karlovac i prijatelja Crne Gore, Društvo Crnogoraca i prijatelja "Onogošt" Rovinj, Društvo Crnogoraca i prijatelja Osječko-baranjske županije Osijek, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Bujština" Umag, Zajednica Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Istarske županije.