Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 02. septembar 2014. 00:00

Otvoren Bledski strateški forum

Učešćem delegacije Skupštine Crne Gore na Bledskom strateškom forumu, afirmiše se opredeljenje za stalno unapređenje i obogaćivanje saradnje i veza sa državama regiona

Ovogodišnji Bledski strateški forum, deveti po redu, koji se održava pod motom obnove povjerenja na svim nivoima međunarodnih odnosa usljed kriza koje su narušile vrijednosti i unijele nepovjerenje, otvorio je ministar vanjski poslova Karl Erjavec, koji je otvarajući Forum istakao da je nedostatak povjerenja između međunarodnih institucija i lidera zemalja kočnica ka razvijanju dobrih međunarodnih odnosa i ekonomskog prosperiteta, kao i da će ovogodišnji Bledski strateški forum pokazati da je povjerenje, uprkos globalizaciji i ubrzanom tehnološkom razvoju u oblasti komunikacija i dalje osnovi izvor moći i prosperiteta. Na kraju svog obraćanja učesnicima foruma, ministar Erjavec pozvao je sve političke sudionike da se obnovi povjerenje na svim nivoima u globalnim odnosima, jer se samo uz povjerenje može graditi snažan i siguran svijet.

Prvog radnog dana ovogodišnjeg Bledskog strateškog foruma, glavna panel rasprava bila je na temu “Filozofija rukovođenja”  posvećena značaju međusobnog povjerenja i dobrom rukovođenju, koju je otvorio predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, uz isticanje da bez povjerenja ne može biti dijaloga, razvoja i prosperiteta.

Na prvoj panel raspravi govorili su i bivši kineski šef diplomatije Li Zaočeng, njegov mađarski kolega i kandidat za evropskog komesara Tibor Navrascis, kao i njegov kolega iz Šri Lanke Gamini Lakšman Peiris, bivši ministar holandije Uri Rosental i indijski državni sekretar V. K. Sing.

Učesnici panel rasprave složili su se da živimo u dinamičnim vremenima, kada tehnološki razvoj mijenja i utiče na naše društvene odnose, zbog čega se tradicionalni oblici liderstva pokazuju kao previše kruti i spori da efektivno odnovore na nove globalne izazove, uz zaključak da lider treba da podstiče nove progresivne političke i ekonomske procese.

Prvog radnog dana, učesnicima Bledskog strateškog foruma obratili su se i predsjednik Skupštine Republike Slovenije Milan Brglez i gradonačelnik Bleda Janez Fajfar.

Predsjednik parlamenta Repiblike Slovenije Milan Brglez istakao je da je potrebno formirati novi globalni poredak, koji bi sprečavao ekscese kakva je bila poslednja finansijska kriza, kao i da se bez čvrste međusobne saradnje u današnjoj globalnoj zajednici ne može računati na razvoj i napredak.

Bledski strateški forum, koji se održava devetu godinu zaredom, prerastao je u platform strateškog dijaloga na visokom nivou o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava Evropa i svijet u 21.vijeku. Na forumu učestvuje oko pet stotina političara, ekonomista i stručnjaka iz 65 država svijeta među kojima i predstavnici država Zapadnog Balkana.

Ovogodišnjem Bledskom strateškom forumu, na poziv ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Karla Erjaveca, prisustvuje predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, kao i poslanik Odbora mr Dritan Abazović, koji je pozvan od strane organizatora da prisustvuje Forumu za mlade lidere, koji je dio Bledskog strateškog foruma.

Forum predstavlja priliku za sadržajnu razmjenu mišljenja o pitanjima regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana u rešavanju postojećih izazova u procesu evrointegracija, učešćem delegacije Skupštine Crne Gore na Bledskom strateškom forumu, afirmiše se opredeljenje za stalno unapređenje i obogaćivanje saradnje i veza sa državama regiona.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof.dr Miodrag Vuković, na marginama Bledskog strateškog foruma, imao je niz bilateralnih sastanaka.