Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 16. mart 2015. 08:26

Poslanici Miodrag Vuković i Srđan Milić učestvovali na Kran Montana Forumu

Solidarnost kao temelj perspektivne i istinske međunarodne saradnje

Na Kran Montana Forumu, održanom u Kraljevini Maroko, u Dakli (Dakhla), od 12. do 14. marta, učestvovali su poslanici Skupštine Crne Gore prof. dr Miodrag Vuković, predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Srđan Milić. Kran Montana Forum, koji je organizovan pod pokroviteljstvom kralja Muhameda VI, okupio je veliki broj šefova država, predśednika vlada, ministara, poslanika iz 112 država svijeta, kao i predstavnike mnogobrojnih međunarodnih organizacija i ljudi iz poslovnog svijeta.

Forum je protekao  u dinamičnim panel diskusijama sa atraktivnim i izuzetno značajnim temama kojima je tokom trajanja Foruma prisustvovalo preko sedamsto učesnika. Posebno su se konstruktivnim raspravama i zapaženim govornicima izdvojile teme o perspektivama saradnje zemalja Juga, rodnoj ravnopravnosti i ženama kao ključnim akterima u Africi, kao i panel na temu neophodnosti poboljšanja dijaloga između Afrike, Magreba i Evrope.

Na ovogodišnjem Kran Montana Forumu takođe diskutovalo se i o brojnim ekonomskim temama od globalnog značaja, posebno u odnosu na potencijale zemalja u razvoju, među kojima je bilo riječi o načinima boljeg upravljanja prirodnim resursima, perspektivama digitalne relovucije, razvoju pomorskog transporta, industrije hrane i ribarstva. Jedan od panela bio je posvećen planetarnom značaju zaštite javnog zdravlja, u svjetlu izazova sa kojima se Afrika suočava u borbi protiv ebole i drugih pandemija.

Učešće na Kran Montana Forumu poslanici Miodrag Vuković i Srđan Milić iskoristili su za brojne susrete, na kojima su razmijenjena mišljenja o globalnim izazovima današnjice, perspektivama saradnje u kontekstu aktuelnih regionalnih i svjetskih dešavanja, ali i miru kao primarnom preduslovu za individualni i kolektivni prosperitet zemalja.

Na marginama Foruma, članovi crnogorskog parlamenta susreli su se sa osnivačem i predśednikom Kran Montana Foruma ambasadorom Žan Pol Karteronom (Jean-Paul Carteronom), bivšim ministrom finansija Poljske Gregor Kolodkom (Grzegorz Kolodko), potpredśednikom Međunarodne privredne komore Saudijske Arabije Usamal Al Kurdijem (Usamal Al Kurdi), osnivačem i predśednikom organizacije ,,Rainbow push coalition” i poznati borcem za ljudska prava Džesi Džeksonom (Jesse Jackson), savjetnikom predśednika Francusku Gi Zilberstenom (Guy Zilbersten), kao i brojnim drugim zvaničnim predstavnicima Afrike, Azije, Evrope, Amerike i ostrvskih zemalja.

Ovogodišnji skup pod sloganom ,,Zajedno za bolji svijet“ završen je porukom optimizma razvoja kontinenta Afrike i produbljivanja i unapređivanja razmišljanja o izgradnji istinske međunarodne saradnje koja se temelji na solidarnosti. Visoki ciljevi koji su determinanisali učesnike ka jedinstvenoj viziji saradnje zemalja globalnog Juga, dostižni su isključivo mobilizacijom cjelokupnog društva. S tim u vezi, podjednaka mogućnost uključivanja svih sektora društva, na ravnopravnim osnovama, premisa je uspješnog razvoja države. Iako je objedinio teme iz različitih oblasti, forum je sumiran zajedničkom porukom panelista ,,Ako obrazujete muškarca obrazovali ste pojedinca, ako obrazujete ženu obrazovali ste zemlju“.

Kran Montana Forum je međunarodna organizacija osnovana 1986. godine, posvećena unapređenju međunarodne saradnje i doprinosa globalnom rastu, uz osiguranje visokog nivoa stabilnosti, jednakosti i bezbjednosti. Forum se organizuje širom svijeta i predstavlja priliku predstavnicima poslovne zajednice i državnicima da izlože svoje strategije međunarodne saradnje.