Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 01. april 2015. 13:15

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Vuković sastao se sa generalnom sekretarkom Asocijacije agencija za lokalnu demokratiju Antonelom Valmorbidom

Dogovorena podrška aktivnostima ALDA-e

Predśednik Odbora prof. dr Miodrag Vuković primio je danas generalnu sekretarku međunarodne organizacije ALDA Antonelu Valmorbidu, koordinatorku regionalnog programa za Jugoistočnu Evropu Stanku Parać Damjanović i predstavnika Agencije za lokalnu demokratiju Nikšić Kerima Međedovića.

Predstavljajući rad, aktivnosti i projektne ciljeve Asocijacije agencija za lokalnu demokratiju, generalna sekretarka Antonela Valmorbida je upoznala predśednika sa planovima u vezi organizovanja godišnje Generalne skupštine u Podgorici. Obilježavajući 15 godina aktivnog rada, a u cilju potvrde jakih veza sa regionom i Crnom Gorom, izražena je želja da događaj bude podržan i od strane radnog tijela Skupštine Crne Gore nadležnog za međunarodnu saradnju. S tim u vezi, Velmorbida je informisala predsjednika o dosadašnjim realizovanim sastancima u okviru njene posjete, a koji zapravo predstavljaju pripremu za Generalnu skupštinu organizacije i prateće događaje u maju koje će organizovati u Podgorici.

Cijeneći značaj ALDA-e kao međunarodne organizacije sa širokim poljem djelovanja i aktivnosti, predsjednik Vuković je pozdravio inicijativu i iskazao zadovoljstvo predlogom da se Odbor za međunarodne odnose i iseljenike uključi u dijelu programa za koji zajednički procjene da Odbor može pružiti doprinos. Mišljenja da parlament, kao i Odbor, treba da pronađu svoje mjesto u organizaciji događaja, u mjeri očekivanog i realnog, Vuković je konstatovao da se radi o projektu sa potencijalom da okupi mnogobrojne relevantne aktere iz regiona i Evrope. Uvjeren da će Crna Gora biti dobar partner i dobar domaćin, istakao je podršku i otvorenost za saradnju i participaciju.

Asocijacija agencija za lokalnu demokratiju - ALDA je međunarodna nevladina organizacija osnovana 1999. godine na inicijativu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, u cilju koordinacije i podrške mreži lokalnih agencija za demokratiju. U okviru unapređenja dobrog upravljanja i aktivne participacije građana na lokalnom nivou ALDA je usmjerena na teme kao što su evropske integracije, decentralizacija, građanske inicijative i volontiranje, ljudska prava i održivi ekonomski razvoj.