Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 17. april 2015. 08:05

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prisustvovala 6. sastanku predśednika odbora za spoljne poslove parlamenata Jugoistočne Evrope

Tema sastanka bila je regionalna saradnja i saradnja nacionalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama

U Beogradu je 16.aprila 2015.godine održan 6. sastanak odbora za spoljne poslove parlamenata Jugoistočne Evrope. Na sastanku su učestvovale parlamenarne delegacije odbora za spoljne poslove Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske Makedonije i Srbije, kao i šefovi nacionalnih delegacija u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Tema sastanka bila je regionalna saradnja i saradnja nacionalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama. Na sastanku su predstavljeni prioriteti i aktivnosti u okviru predsjedavanja Srbije Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju i Bosne i Hercegovine u okviru predstojećeg predsjedavanja Savjetom Evrope. Predstavljeni su i rezultati Konferencije parlamentarki iz Jugoistočne Evrope „Ravnopravne i osnažene-zajedno smo jače„ koja je održana u Beogradu 2. marta 2015. godine.

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof.dr Miodrag Vuković govorio je o dobrosusjedskoj saradnji, koja je jedna od državnih prioriteta Crne Gore i u tom kontekstu o saradnji Skupštine Crne Gore sa nacionalnim parlamentima drugih država. Ukazao je na potrebu intenziviranja kontakata, kontinuirane razmjene mišljenja i  tolerantnog dijaloga, kao uslova za prevazilaženje problema koji se javljaju u odnosima između zemalja regiona.

Predśednik Vuković se posebno osvrnuo  na skorašnji, potpuno nepotrebni problem Sutorine, ukazujući na sve aspekte ovog političkog, ali i parlamentarnog incidenta, koji se dogodio u susjednoj državi. On je izrazio uvjerenje da će vrlo brzo racionalan i diplomatski državni stav, i u ovom slučaju, nadvladati iracionalne emocije i interese, koji leže u osnovi ovog ničim opravdano izazvanog problema.

Sugerisao je, a prisutni su prihvatili, da u zajedničke zaključke uđe i stav da sastanci odbora za spoljne poslove parlamenata Jugoistočne Evrope treba da budu forum za razmjenu informacija i otvoreni politički dijalog o svim otvorenim pitanjima koja se mogu pojaviti između država učesnica.