Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 01. septembar 2015. 23:01

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike učestvovao na desetom Bledskom strateškom forumu

Bledski strateški forum koji okuplja najeminentnije predstavnike iz oblasti internacionalne politike, poslovanja i društvenog djelovanja regiona, Evrope i svijeta, ove godine održan je pod motom „ Vizije novog partnerstva “ a pokrovitelj i organizator konferencije bilo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije.

Na poziv ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Karla Erjaveca, predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof.dr Miodrag Vuković, učestvovao je na ovogodišnjem desetom Bledskom strateškom forumu.

Centralni panel prvog radnog dana bio je na temu „ Novi svjetski poredak: sukobljavanje ili partnerstva“ u okviru kojeg je u centru pažnje bila izbjeglička kriza koja je pogodila Evropu.

Glavni govornik centralno panela bio je predśednik Evropskog savjeta Donald Tusk, a među učesnicima bili su i predśednik Slovenije Borut Pahor, predśednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Luksemburga Gzavije Betel, generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer i i predstavnik generalnog sekretara UN-a Fris Bah.

Na dnevnom redu prvog radnog dana bili su i paneli posvećeni pitanjima promjena koje su potrebne u svjetskoj politici zbog izazova masovne migracije, kao i međunarodnom terorizmu i klimatskim promjenama.

Održavanjem panela na temu Zapadnog Balkana, završen je dvodnevni Bledski strateški forum, koji je ove godine okupio više od 500 učesnika iz 65 zemalja i međunarodnih organizacija.

Na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu u centru pažnje bili modeli saradnje, zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije kroz infrastrukturne i energetske projekte, kao i sredstva i metode koji će pomoći zemljama zapadnog Balkana da ostvare svoj puni potencijal i postignu ekonomsku i političku stabilnost.

Na ovu temu govorili su NJ.E.Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Danijel Mitov, ministar vanjskih poslova Republike Bugarske, Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Republike Makedonije, Hojt Brajan Ji, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Odeta Barbuluši, zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Albanije, Dragoljuba Bencina, državna serketarka u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Slovenije, i drugi.

Drugog radnog dana bilo je riječi o snazi i značaju interkulturalnog dijaloga, kao i jačanju borbe protiv nekažnjivosti kroz partnerstvo i saradnju.

Na marginama foruma predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof.dr Miodrag Vuković, imao je više bilateralnih sastanaka.